Новини

Морската кал и луга – здраве под открито небе

През 1945 година, когато хитлеровите войски панически се изтегляли от Бургаско, напълнили три вагона кал от Атанасовското езеро

Морска кал - СПА процедури.
Морската кал и луга на Бургаското и Поморийското езера в последните години станаха хит сред туристите.

Морската кал и луга на Бургаското и Поморийското езера в последните години станаха хит сред туристите. Лечебните свойства на тези природни продукти са известни още от древността, но едва през миналия век детайлно е проучен техният състав и конкретното влияние, което те оказват при различни заболявания.
Не случайно през 1945 година, когато хитлеровите войски панически се изтегляли от Бургаско, напълнили три вагона кал от Атанасовското езеро. Три години по-рано германциите в свои лаборатории изследват калта и установяват, че тя е най-лечебна. Цял взвод войници, въоръжени с лопати, кофи и салове изгребвали лечебната природна смес, разказвали местни хора, които станали очевидци на безпрецедентната акция, която била наредена от висшето командване на Третия райх. Специалистите обаче са категорични, че лечебната кал трябва да се използва на място, докато е прясна, защото до 24 часа по-късно тя губи лечебните си свойства.
Лечебната кал на черноморските солници е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят. Тя има мирис на сероводород, който се дължи на разлагането на множеството микроорганизми. Лечебната кал съдържа много органични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се е образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчни организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година.
Как въздейства калта? Всички полезни вещества от нея лесно проникват през кожата в човешкия организъм. Калций, йод, фосфор,калий, магнезий, сяра, желязо и други минерали, които играят огромна роля в обменните процеси, помагат да се набавят липсите и по този начин калта разкрасява и подмладява. Ефектът не е само козметичен, защото полезните вещества проникват дълбоко в клетките. Твърди се, че черната на цвят кал е по-полезна, защото има по-голямо съдържание на хормони и антибиотици.
Калта лекува широка гама кожни заболявания, вкл. псориазис. Влияе положително върху костната система, стимулира регенерацията и по този начин спомага за бързо заздравянане на счупвания и рани. Доказан е лечебният й ефект при проблеми на мъжката и женска полови ситеми, особено при лечение на стерилитет. Калта помага при плексити, дискови хернии, артрити, въобще лекува възпаленията. Калолечението действа комплексно, освен че снабдява тялото с жизненоважни микроелементи, въздейства върху цялата периферна нервна система, а в резултат на топлината съдовете се разширяват и отварят нови капиляри.
Специалистите съветват обаче хората със сериозни заболявания да се консултират с лекар, преди да предприемат калолечение, тъй като в някои случаи могат да си навредят. Независимо дали имате сърдечни проблеми или не, не бива да мажете областта на сърцето. Може да се маже цялото тяло, но също така и само болните части. Препоръчително е след като се намажем, да оставим калта да изсъхне добре върху кожата, а след това да я отмием в морето, след което да вземем душ без измиващи препарати.
Черноморската луга е другият чудодеен природен продукт. Тя се получава след изпаряването и концентрацията на солите в езерната вода. Лугата е с изцяло неорганичен състав – натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др. В резултат на високото съдържание на желязо има червеникав цвят. Подобно на калта лугата има доказан медицински ефект и се прилага за профилактика и лечение на заболявания на кожата, опорно-двигателния апарат, вкл. и остеопороза, при разширени вени, настинки, артрити, артрози, тендовагинити, дископатии. Топенето в лугата не бива да продължава повече от 20-30 минути, защото се натоварва сърцето.
Според специалистите, за да се постигне желаният лечебен ефект, са необходими 10-15 процедури.
Добрата новина е, че достъпът до солниците между Сарафово и Бургас е напълно безплатен, което дава възможност на хората, които не могат си позволят санаториално лечение, да се възползват от чудото на природата.

Общо
Морската кал и луга – здраве под открито небе
Заглавие
Морската кал и луга – здраве под открито небе
Описание
През 1945 година, когато хитлеровите войски панически се изтегляли от Бургаско, напълнили три вагона кал от Атанасовското езеро.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker