Новини

Старша лаборантка гони стреса с танци и поезия

Таня Андреева от лаборатория „Здраве“ играе хора в клуб „Чанове“, пише и режисира празненствата на здравния колектив

Анатоли и Таня винаги водят хорото на "Чанове", с което успешно преборват стреса
Анатоли и Таня винаги водят хорото на „Чанове“, с което успешно преборват стреса

Артистични заложби крие в себе си старшата сестра на лаборатория „Здраве“ Таня Андреева. Младата жена, която е сред ветераните-основатели на русенската лаборатория, е изкусен танцьор на български хора и ръченици и главен сценарист и режисьор на всички тържества в здравното заведение. Екипът на сайта „Здраве да е“ има амбицията да представя не само хората в бели престилки, а и тяхното друго Аз, свързано с творческите им способности и хобита. Затова, когато попитахме управителя на многопрофилната лаборатория „Здраве“ д-р Розина Мирчева има ли сред колектива медици-артисти, тя без колебание посочи Таня. Ще започнем със старшата лаборантка на „Здраве“ Татяна Андреева с надеждата да повлече крак и след нея да открием много други таланти от медицинския бранш.
Старшата на „Здраве“ Таня Андреева работи в лабораторията от създаването й. Спомня си, че в началото екипът се е състоял от един лекар, един лаборант и една апаратура за изследвания. Тогава лабораторията се намира в сграда по улица „Борисова“ 94. Таня започва в „Здраве“ след студентската скамейка. Завършва медицинския колеж в Русе и веднага постъпва в новосъздадената частна лаборатория. В началото е трудно и дори й се иска да напусне, спомня си Таня. Но не съжалява, че е останала. Сега лаборатория „Здраве“ е сред най-проспериращите, заплатите на работещите в нея са най-високи, а колективът е рядко сплотен и всички се чувстват като едно семейство.

Таня с дъщерята Симона, настояща професионална танцьорка и бъдеща зъболекарка
Таня с дъщерята Симона, настояща професионална танцьорка и бъдеща зъболекарка

Все пак напрежението в работата си казва своето и Таня намира решение на проблема със стреса. Записва се да играе народни танци в един любителски клуб. Случайно вижда обява, че клубът за народни танци „Чанове“ набира кандидати за нова група. Старшата лаборантка без колебание се записва, дори успява да убеди и мъжа си Анатоли да се включи. Това се случва преди шест години, през които Таня Андреева не е спирала да танцува. Казва, че това е начинът й да се разтоварва и че с народните танци успява да съчетае в едно полезното с приятното. Репетициите в клуба са всяка седмица по два пъти, през което време за шест години Таня е научила над сто български народни танца. Казва, че когато играе, не мисли за стъпките, единственото което я вълнува в момента, е удоволствието от танца. Още по-голяма е радостта й от факта, че нейното хоби е споделено със съпруга й, и с дъщеря й. Всъщност, Анатоли винаги води хорото в „Чанове“, а до него неизменно е Таня. Двамата са титулярите на групата в танците и това прави удоволствието още по-голямо. С „Чанове“ са участвали на национални надигравания в Стара Загора, Варна, Търново, Пловдив Бургас, където ежегодно се събират групи от цялата страна. Тогава се извива гигантско хоро от по 150 човека и гледката е изключително зрелищна, разказва Таня. Тя вече е въздействала на пет свои колежки от лабораторията да се включат в групата на „Чанове“. Една-две от тях вече ходят на репетиции, очаква се и другите да тръгнат по техните стъпки.

Таня и мъжът й Анатоли с грамотата на "Чанове" за участие в "Уикенд туризъм" миналата година
Таня и мъжът й Анатоли с грамотата на „Чанове“ за участие в „Уикенд туризъм“ миналата година

Но гордостта на Таня в танците е дъщеря й Симона, която е танцьорка в концертния състав на Фолклорния танцов театър „Найден Киров“. Още по интересното е, че Симона е студентка медичка и учи дентална медицина във Варна. Можем да си представим каква стихия са и тримата и какво шоу правят майка, баща и дъщеря, когато имат възможност да танцуват заедно на купони.

Народните танци са едното от увлеченията на Таня, другото й хоби е да пише сценарии за юбилярите на „Здраве“ и за традиционните срещи на целия колектив на лабораторията, които се провеждат по инициатива на управителя д-р Розина Мирчева. Таня е основната фигура на събитията, режисьорът, който прави програмата и участва с колегите си в нея. Старшата лаборантка пише римувани стихове за юбиляри, рожденици, сценарии за новогодишни и коледни тържества. За самата шефка д-р Мирчева също е писала стихове и ще продължи да пише, тъй като през 2015-а докторката също е юбилярка. Таня признава, че сценариите и програмите й отнемат много време, но когато види в очите на колегите си радостта от съпреживяното се чувства удовлетворена и щастлива.

Автор: Валентина Караджова
Снимки Личен архив и авторът

Общо
Старша лаборантка гони стреса с танци и поезия
Заглавие
Старша лаборантка гони стреса с танци и поезия
Описание
Все пак напрежението в работата си казва своето и Таня намира решение на проблема със стреса.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker