Новини

Няколко причини за загубата на глас през лятото

Ларингитът е една от причините за загуба на гласа и пресипналост

Няколко причини за загубата на глас през лятото.
Няколко причини за загубата на глас през лятото.

Не сте настивали скоро, но продължавате да губите гласа си. Какво става?
Вероятната причина това да ви се случва е, че страдате от ларингит. Това е най-честата причина за пресипналост или загуба на гласа. Ларингсът се раздраздразва или възпалява, което води до оток. Подуването е това, което пречи на гласните струни да се отварят и затварят плавно. ( Движението на гласните връзки е това, което създава звук.) Вирусна инфекция, като настинка или грип, е причината за появата на това заболяване, но далеч не е единствената.
Пренапрежението е другата причина за развитието на ларингит; само една нощ пълна с аплодисменти на спортно събитие или концерт може да ви докара такива неприятности. Гласовото напрежение ще си отиде само с много почивка и приемането на много течности. Но наистина гласът трябва да си почине, особено ако сте загубили го изцяло: Не само, че стоенето на тишина ще ви помогне да се излекувате по-бързо, но изморяването на гласа по време на ларингит може да увреди гласните струни повече и може да доведе до образуването на полипи или възли, което в последствие да изисква хирургична намеса.
Ако пресипналостта продължава повече от няколко седмици или пак се появи, може и да се случва нещо друго. Една от възможностите е киселинен рефлукс. Когато стомашната киселина се връща нагоре по хранопровода, тя може да предизвика дразнене на гласните струни. Този тип рефлукс е свързан най-вече с гласови проблеми, които са по известни като ларингофарингиален рефлукс, и често не причинява киселини или гадене. Вашият лекар може да ви предпише антиациди и други медикаменти (като стероиди), които могат да помогнат на вашия глас, ако не се чувствате добре все още.
Друга възможна причина е образуването на гъбична инфекция в гърлото ви, наричана още млечница в устата. Тя се появява най-често при хора със слаба (понижена) имунна система, както и тези с ХИВ или рак, но хората, които използват кортикостероиден инхалатор за лечение на симптомите на астма също са по-податливи. Това е, защото стероидите може да намаляват локално имунната функция, която позволява на развитието на гъбичната инфекция. Устни антимикотици могат да разрешат този проблем.
За да бъдете диагностицирани, най-добре се прегледайте при специалист уши, нос и гърло (УНГ), който може да погледне дали вашите гласни струни са добре и да определи дали киселинен рефлукс или дрожди ви ограбват от вашия глас. УНГ също може да изключи нещо по-сериозно, като рак на ларинкса, което често е придружено с болки в ушите и болки в гърлото освен проблемът с гласови проблеми.

Общо
Няколко причини за загубата на глас през лятото
Заглавие
Няколко причини за загубата на глас през лятото
Описание
Ларингитът е една от причините за загуба на гласа и пресипналост.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker