Новини

„Тихият убиец“ засяга милиони хора по света

На 20 октомври отбелязахме Световния ден за борба с остеопорозата

"Тихият убиец“ засяга милиони хора по света
„Тихият убиец“ засяга милиони хора по света

Всяка година на 20-ти октомври се отбелязва Деня за борба с остеопорозата под егидата на Международната фондация по остеопороза. Тъй като това заболяване протича в началото съвсем безсимптомно, не напразно е наречено „тихият крадец” или „тихият убиец” и засяга милиони хора по света. В своята същност то е хронично и прогресивно протичащо заболяване и представлява намаляване на костната маса и плътност, изменения на костната тъкан, които водят до деформации в скелета и до повишена чупливост на костите. Броят на бедрените фрактури, свързани с остеопорозата, в световен мащаб се очаква да нарасне три пъти до средата на настоящия век – от 1.7 милиона през 1990 г. до 6.3 милиона до 2050 г. След навършване на 50-годишна възраст, една от всяка трета жена и един от всеки пети мъж ще получат през остатъка от своя живот най-малко една фрактура вследствие, чупливост на костите.

Ако разгледаме факторите, които предразполагат към развиването на остеопороза, бихме могли условно да ги разделим на фактори, които не могат да бъдат избегнати, и такива, които могат да бъдат избегнати. Към първите ще причислим напреднала възраст, наличие на определени заболявания, необходимост от прием на медикаменти, наследственост, ранна менопауза и др. Към факторите, които могат да бъдат избегнати, спадат неправилното и небалансирано хранене, обездвижването вследствие на заседналия начин на живот, както и някои вредни привички – злоупотреба с кафе, черен чай, алкохол, тютюнопушене. Тъй като втората група фактори до голяма степен зависят от желанието и волята на човека, то нашата профилактична работа е насочена главно към тях.
В настоящата 2015 година фокусирането е върху правилното хранене през различните възрасти. Става въпрос за правилно балансирано хранене, което способства за укрепване и поддържане на костите до дълбока старост. И въпреки че предимно жените са застрашени от това заболяване, при недобре балансирано хранене, мъжете също не са застраховани от костни фрактури.
Какво означава правилно и балансирано хранене?
Костите са изградени от минерални вещества, основното от което е калций. Но, за да бъде усвоен той през чревните стени, е необходим витамин Д. А освен калция, за костите са необходими редица други минерали и витамини, така че трябва да приемаме с храната: калций, фосфор, витамини (Д, С, В6, К, фолиева киселина), Магнезий, бор, а също мляко и млечни продукти;
Освен това е важно да се консумират храни, богати на фитоестрогени, като – соя, бобови растения и зърнени храни, както и риба, пресни плодове и зеленчуци, зелени подправки, ядки, минерална вода.
Остеопорозата е рожба на цивилизацията на 20-ти век и се свързва с нездравословното хранене, обездвижването, замърсената атмосфера.
Целта на профилактиката и лечението на остеопорозата е не просто козметика на костната плътност, а подобрение като цяло в начина и качеството на живот.

Д-р Юстиниянова, РЦЗ-Русе

Общо
Описание
Тъй като това заболяване протича в началото съвсем безсимптомно, не напразно е наречено „тихият крадец” или „тихият убиец” и засяга милиони хора по света.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker