Новини

Самотните родители спят по-лошо

Специалисти препоръчват възрастните да спят редовно по седем часа в денонощието за оптимално здраве

Самотните родители спят по-лошо.

Самотните родители – и майките в частност – функционират с по-малко часове сън и имат по-лошо качество на съня, отколкото възрастни в други видове семейства.

Самотните родители – и майките в частност – функционират с по-малко часове сън и имат по-лошо качество на съня, отколкото възрастни в други видове семейства.

Това е главната констатацията на доклада на правителството на САЩ, публикуван тази сряда, посветен на навиците на спане на американците по пол и семеен тип.
Това е първият път, в който американския Национален център за здравна статистика (NCHS) е оценил навиците за сън на възрастните според семейното им положение, което означава, независимо дали те живеят като самотни родители или са нормално семейство с двама родители, или в домакинство без деца.
„Сънят е друга област, в която семействата с един родител са в неравностойно положение“, се заключва в доклада. Въпреки че много проучвания се съсредоточват върху резултатите, свързани със здравето на децата в семействата с един родител „обикновено по-малко внимание се обръща на здравето на самите самотни родители“, заявява Колийн Нюджънт, учен и водещ автор на доклада.
Американската Академия по медицина на съня препоръчва възрастните да спят редовно по седем часа в денонощието за оптимално здраве. Но новият анализ установява, че родителите с деца под 18-годишна възраст, особено жените, са по-склонни да спят по-малко часове нощем и в същото време да имат проблеми със заспиването, да имат неспокоен сън и да се събуждат с чувството, че не са добре отпочинали. Сред възрастните в домакинствата с един родител, жените са по-склонни от мъжете (43,5% спрямо 37,5%) да спят по-малко от седем часа на ден.
Във всеки тип семейство, жените били по-склонни от мъжете да имат проблем с поддържането на съня и събуждайки се да не се чувстват добре отпочинали, отбелязват изследователите от Националния център за здравна статистика. Сред самотните родители, три от 10 жени имат проблеми с поддържането на съня, в сравнение с двама от 10 мъже.
Кетрин Лий, изследовател на съня в Университета на Калифорния в Сан Франциско, споделя, че констатациите не са изненадващи. „Жените са склонни да се концентрират върху семейство, и особено техните деца, като приоритет в живота – ден и нощ, 24/7“, отбелязва тя.
Проучването, базирано на данни от 2013 г. и 2014 г., също открило, че по-малко възрастни в семейства с двама родители (почти 4 процента) често взимат лекарства, за да заспят или да останат заспали, в сравнение с възрастните, които нямат деца (почти 8 процента) и самотните родители (малко над 7%). „Дори когато животът изглежда супер зает, хората трябва да правят съня приоритет“, каза д-р Шалини Парути, доцент по вътрешни болести и педиатрия в Университета Сент Лиус в Мисури. “ Знаем, че лишаването от сън е нещо наистина често срещано в Съединените щати“, добавя тя.
Недоспиването се свързва с хронични заболявания, като диабет и сърдечно-съдови заболявания; психични проблеми, като депресия; и рискове за инциденти на пътя и на работното място, добавят авторите от Националния център за здравна статистика. И все пак, почти една трета от възрастните американци не успяват да спят по седем часа на ден, според националното проучване, публикувано миналата година.
Д-р Шелби Харис, директор на „Поведенческа медицина на съня“ при центъра за нарушения на съня в Монтефиоре в Ню Йорк, споделя, че трудностите със съня при жените, отчасти могат да се дължат на хормонални колебания и по-високи нива на тревожност, стрес и депресия.
Допълнителният стрес да бъдеш самотен родител, докато жонглираш работата и семейството „може да доведе до влошаване на съня“ при жените, споделя Харис. „И след като те стигнат до леглото, често не могат да изключат мозъците си, тъй като те мислят – или дори се тревожат – за всичко, което трябва да се направи на следващия ден“, добава още тя.

Общо
Самотните родители спят по-лошо
Заглавие
Самотните родители спят по-лошо
Описание
Специалисти препоръчват възрастните да спят редовно по седем часа в денонощието за оптимално здраве.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker