Новини

Дългото седене на едно място вреди

Заседналият начин на живот може да изиграе роля в развитието на диабет тип 2

Диабет тип 2.
Връзката между седенето и диабета е само асоцииация, и не доказва, че дългото седене причинява диабет тип 2.

Седенето в продължение на дълго време вреди и може да повиши риска от диабет тип 2, дори ако тренирате, съобщават лекари.

Всеки допълнителен час в седнала позиция, независимо дали работите с компютър или си почивате в креслото – изглежда увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с 22 на сто, съобщават авторите на изследването. „Открихме, че хората с диабет прекарват повече време седнали, отколкото хората, които нямат диабет – около 26 минути повече“ на ден, заявявя водещият изследовател Джулиан ван дер Берг от Маастрихтския университет в Холандия.
Въпреки това, тя предупреждава, че връзката между седенето и диабета е само асоцииация, и не доказва, че дългото седене причинява диабет тип 2. „Не могат да се правят каквито и да било изводи за причината и следствието,“ казва тя. Тези констатации са независими от всяко високо интензивно упражнение, като бягане или плуване, допълва Ван дер Берг. „Ние всички знаем, че физическата активност е важна, но сега виждаме, че седенето е лошо нещо. Колкото повече седите, толкова по-висок е рискът да развиете диабет тип 2, независимо от това колко упражнения правите“, казва Ван дер Берг.
Защо заседналият начин на живот може да изиграе роля в развитието на диабет тип 2, все още не е известно, споделя изследователката. Но като се има предвид широкото разпространение на диабет тип 2 в света и продължителното време, което хората прекарват седнали, изследвания като това са важни, добавя Ван дер Берг.
Докладът е публикуван онлайн на 2 февруари в списание „Диабетология“. Диабет означава, че вашите нива на кръвна захар са по-високи от нормалното. Нелекувана, болестта може да доведе до сърдечни и бъбречни заболявания, слепота и ампутация на крайниците.


Д-р Джоел Зонсейн, директор на Центъра по клиничен диабет в „Монтефиоре“ в Ню Йорк, казва, че факторите, които увеличават риска от диабет тип 2, са много, включително и генетичното предразположение към заболяването.
Бездействието и диетите са известни фактори за повишаване на риска, казва той. „Не е само времето, което прекарваме пред телевизора или компютъра, зависи и от вида на храната или междинната закуска, която консумираме, когато сме седнали пред екраните, това също увеличава риска“, допълва докторът.
За новия доклад, изследователите събират данни за близо 2500 възрастни на средна възраст от 60 години, които са част от популационно проучване базирано в Холандия.
За да измерят времето, прекарано в седнало положение, участниците носили акселерометър в продължение на осем дни. През това време екипът на Ван дер Берг изчислявал ежедневно времето за седене, броят на паузите, продължителните периоди на седене – 30 или повече минути – и средната продължителност на тези периоди. На участниците също така им била проверявана кръвната захар. Изследователите установили, че 56 процента от участниците били с нормална кръвна захар; 15 на сто са имали повишени нива, а 29 процента били с диабет тип 2.
Хората с диабет тип 2 се заседявали най-много около 26 минути повече дневно в сравнение с тези с повишена или нормална кръвна захар, заявявят изследователите. Въпреки това няма връзка между броя на почивките от седене, била установена връзката между броя на продължителността на паузите и продължителността на почивките и диабета, пише още в доклада. „Това изследване показва, че за да избегнат или забавят диабета (независимо от високоинтензивната физическа активност) хората, изложени на риск, трябва да бъдат наясно и да избегнат или намалят времето на седене“, казва Зонсейн.

Общо
Дългото седене на едно място вреди
Заглавие
Дългото седене на едно място вреди
Описание
Заседналият начин на живот вреди и може да изиграе роля в развитието на диабет тип 2.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker