Новини

След 42 години „Всех Святих” възкръсна

Русенци вярват, че това ще измие греха от събарянето на стария храм

Новият храм получи 8 камбани, дарени от руския патриарх Кирил.
Възстановената църква „Всех Святих ” в Русе отвори врати днес. Тя е копие на съборения от комунистическия режим през 1975 година храм, на мястото на който 3 години по-късно по повод на 100 години от Освобождението на България.

Възстановената църква „Свех Святих” в Русе отвори врати днес. Тя е копие на съборения от комунистическия режим през 1975 година храм, на мястото на който 3 години по-късно по повод на 100 години от Освобождението на България е издигнат Пантеонът на възрожденците.
Църквата бе осветена лично от Негово светейшество патриарх Неофит, на церемонията присъстваха свещеници от Русия и Румъния, премиерът Бойко Борисов, други официални лица, дарители, граждани.

Новият храм получи 8 камбани, дарени от руския патриарх Кирил. „Всях Светих” се сдоби и с икона на Свети Георги, покровител на Русе, подарена от зам.-кмета Димитър Наков след официалната церемония на митрополит Наум. Благословията, която българският патриарх Неофит даде на църквата и миряните, е дългогоочаквана и със сигурност е вдъхнала на мнозина русенци надеждата, че от днес нататък родният им град ще има по-добра съдба.
Днешният неделен ден е знаков за гражданите на Русе, защото според градската легенда кощунственото събаряне на стария храм е причина за лошата съдба на града. Русенци вярваха, че само възстановяването на разрушения за една нощ от комунистическия режим храм, ще измие греха. Свидетелите на безпрецедентния вандалски акт разказват спомени как всички, взели участие в затриването на „Всех Святих” до един са намерили смъртта си наскоро след това. Разказва се, че лично пророчицата Ванга е предрекла, че краят на тежката участ на Русе ( хлорните обгазявания, редица трагични събития, икономическият срив и обезлюдяването) ще дойде, когато храмът отново бъде въздигнат. Когато била запитана кой ще стори това, тя отвърнала: „Народът.”
Повече от 20 години русенци се опитват отново да съградят храма – символ, за да си върнат старата слава. След смяната на политическата система през 1989 година в Русе темата за поругания и разрушен храм става актуална и през 1993 г. тридесетина граждани учредяват Обществен съвет за възстановяване на църквата. Същата година Общинският съвет отрежда ново място за храма, а арх. Тончо Русев се заема с издирването на чертежите на съборената светиня и възстановяване на проекта.
През 1998 г. тогавашният български патриарх Максим освещава новото място за „Всех Святих” и полага основния камък на градежа. Събирането на средствата започва още по онова време, когато кмет е Димитър Калчев. Но първите строителни работи започват през 2007 година, когато се създава сдружение „Всех Святих” със съпредседатели тогавашния митрополит Неофит и кмета Божидар Йотов. Строителството се поверява на фирма „Интис”. Тя и десетки други фирми и граждани даряват средства, материали и труд, за да се осъществи начинанието. По-късно усилия за завършване на църквата полага и кметът Пламен Стоилов, който убеждава премиера Бойко Борисов държавата да отпусне средства за довършителни дейности. Кабинетът гласува 250 000 лева.
Освен че „Всех Святих” вече отвори врати, теренът около нея е изцяло облагороден: изградени са нови бордюри и каменна основа на тротоарите, възстановена е пешеходната алея пред църквата и има ново осветление.
Оригиналът на днешната църква е реализиран по проект на Едуард Винтер през 1898 г., а вътрешното оформление продължава до 30-те години на миналия век. „Всех Святих” е била истинско бижу. Витражите са били виенска изработка, изписването на иконите било поверено на професор Стефан Иванов, ученик на гениалния художник Мърквичка. Професорът изписал 11 от иконите в храма, а декорацията била дело на проф. Хараламби Тачев. Изключително красивият иконостас бил поръчан на скулптора и резбаря Методи Балалчев, негово дело били също два подвижни иконостаса и троновете. През годините обаче малко от тези произведения са запазени.

Общо
След 42 години „Всех Святих” възкръсна
Заглавие
След 42 години „Всех Святих” възкръсна
Описание
Русенци вярват, че това ще измие греха от събарянето на стария храм.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker