Новини

Вталяваме се при ниски температури

Бялата мазнина ни кара да трупаме, а кафявата гори енергия

Знаете ли, че ниските температури помагат за свалянето на килограми?
Знаете ли, че ниските температури помагат за свалянето на килограми?

Знаете ли, че ниските температури помагат за свалянето на килограми? Студът стимулира метаболизма на организма и той гори мазнини, за да поддържа нормалната си температура. Затова експертите съветват тези, които искат да се вталят, да спят в по-студени помещения или с по-тънки завивки.
Открит е нов протеин, който превръща „лошите“ мазнини в „добри“, съобщава английският сайт еxpress.co.uk. Всичко започва с материал на учени от университета за проучвания в Калифорния, които публикуват своето изследване в онлайн списанието Molecular Cell. Изводът е, че опитни мишки, които са имали по-високи нива на протеин, изложени на по-ниски температури, са били с 30 на сто по-ниско тегло от това на другите мишки. Диетата на двете групи съдържала голямо количество мазнини. Учените са констатирали, че мишките с високи нива на протеина Zfp516 са успели да натрупат с 30 процента по-малко тегло в сравнение с останалите.
Има два вида мазнини – бялата складира енергия и ни кара да трупаме тегло, а кафявата мазнина наподобява пещ, която изгаря енергията и поддържа телесната топлина, разясняват специалистите. „Кафявата мазнина е активна и използва калориите, за да поддържа телесната топлина. Тя изгаря мазнините и глюкозата. Ако успеем да „впрегнем“ това й свойство, може да го използваме в борбата срещу излишните килограми и диабета“, заключват специалистите.
Кафявата мазнина произвежда 300 пъти повече топлина при изгарянето си от който и да било човешки орган и „изпарява“ калориите много бързо. Тя се среща в големи количества при бебетата и спада до почти нулеви стойности при старите хора.
Кафявата мазнина се намира в горната част на гърба между плешките, точно между мускулите в горната част на гърба и кожата. Докато бялата мазнина е кръвоснабдена много ограничено, само чрез миниатюрните капиляри, то кафявата е с добро кръвоснабдяване благодарение на артериите и вените, които минават през нея. По тази причина червените кръвни телца могат да се транспортират от кръвта в кафявата мазнина. Когато се активизира кафявата мазнина увеличава телесната температура с 0,5 до 1 градус, като затопля кръвта, преминаваща през нея като „гориво“ се използват мазнините. Те се транспортират под формата на мастни киселини по кръвта в тъканта на кафявата мазнина, където изгарят. Мазнините се разграждат без диета или тренировки, важно е да се подчертае обаче, че мазнините се разграждат в кафявата мастна тъкан в процеса на изгаряне само за да възникне топлина. С това се обяснява и твърдението на специалистите, че ниските температури помагат за свалянето на килограми.

Общо
Вталяваме се при ниски температури
Заглавие
Вталяваме се при ниски температури
Описание
Бялата мазнина ни кара да трупаме, а кафявата гори енергия
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker