Начало - Новини - Село Сливек – бягство от стреса

Село Сливек – бягство от стреса

Село Сливек се намира на 3 км. от Ловеч

Село Сливек се намира на 3 км. от Ловеч

Село Сливек се намира на 3 км. от Ловеч. В Уикипедия за него има точно две изречения. С тях обаче съвсем не се изчерпва магията на това енергийно място. Едно от хилядите в България, с чиста и красива природа, спокойствие и релакс. Бягство от стреса, от реалността, от всекидневието. Живописният район е подходящ именно за туристи, които обичат дивата природа и липсата на тълпи. Защото в селото /случайно или не/ срещнахме само двама пенсионери, които ни увериха, че няма нищо интересно в този край и че скоро и тях нямало да ги има. Но това съвсем не е така, все пак зависи кой какво търси. Типичната соц обстановка около поизоставените къщи се редува с някоя и друга по съвременна обитавана къща, декорирана с речни камъни. Така са и повечето градинки. Научихме, че вярващите могат да запалят свещичка в параклиса Свети Кирил и Методий, но така и не го намерихме сами.

Изглед към реката

Изглед към реката

През миналата година стотици търсачи на съкровища се събират в китното селце. Те протестират срещу объркан закон за културното наследство. В Петия национален събор по металдетектинг в базата на Националния статистически институт в Сливек се включили и много чужденци, кото останали очаровани от чистия въздух и реката.

Съвсем наблизо е местността Сливешки ливади. Тя се намира между южните покрайнини на град Ловеч и село Сливек. Равнинна местност, на изток оградена от скален венец, а на запад от река Осъм. Тук през XIV век по времето на цар Иван Александър е създаден Средновековния манастир „Света Богородица“. Наричан е още и „Ястреб“. Тук монаси книжовници създават ръкописни евангелия.

Къща за гости "Там, край реката" е най-новата в района

Къща за гости „Там, край реката“ е най-новата в района

Село Сливек е отлична изходна точка за различни и интересни дестинации и места за посещаване от туристите и родолюбивите българи. Наблизо, в Ловеч може да се разходите по известния Покрит мост (едно от трите подобни съоръжения в Европа), построен от възрожденския Майстор Кольо Фичето. Крепостта Хисаря, пред чиито стени царете Асен и Петър подписват мирният договор с Византия и през 1187 г. се слага началото на Втората Българска държава. В Ловеч е музеят и паметникът на Васил Левски, архитектурният резерват “Вароша” със съхранени автентични къщи,музеи и църква и вторият по големина зоопарк в България.

Има няколко хубави местенца, където може да отседне човек в село Сливек и информация за тях може да се намери в интернет. Най-новата къща за гости „Там, край реката” е единият от вариантите, подходящ за семейства с деца, група приятели или индивидуални туристи, които търсят спокойно и комфортно място в обкръжението на красивата природа. А реката е само на два метра от двора на къщата. И чуваш румоленето й по всяко време на денонощието. Приказно.

Коментари

Преминете на горе