Новини

Смартфоните знаят кога сме в депресия

Колкото повече време хората прекарват ровейки се в телефоните си, толкова по-вероятно е те да са по-депресирани

Смартфоните знаят, кога сме в депресия.
Смартфоните знаят, кога сме в депресия.

Повечето хора са доста привързани към телефоните си и изследователи започват да откриват каква е връзката им с нашето здраве, включително и как влияят на настроението ни. В действителност, телефонът може да е в състояние да каже, ако човек е депресиран, дори по-добре от това да си направи самооценка на собственото състояние, показва изследване публикувано в списанието по „Онлайн медицинско търсене“.
„Открихме, че колкото повече време хората прекарват ровейки се в телефоните си, толкова по-вероятно е те да са по-депресирани“, казва Дейвид Мор, един от авторите на изследването и директор на Технологическия център за поведенческа намеса в Северозападния университет към училището по медицина във Файнбърг. Авторите също установили, че ако човек прекарва много време вкъщи, това също е свързано с депресия и че данните в телефона, биха могли да предвидят с 87% точност дали някой е имал симптоми на депресия.
Северозападните изследователи, наели 28 души на възраст от 19 до 58 години от Крейгслист и инсталирали в смартфоните им софтуеър, които да показва местонахождението и използването на телефона. В началото на изследването, те попълват стандартизиран въпросник, който измерва депресивни симптоми; половината от пациентите имат симптоми на депресия, а другата половина не. В продължение на две седмици телефоните са предавали информация за местоположението на всеки пет минути и са задавали въпроси на потребителите, свързани с тяхното настроение по няколко пъти на ден.
Данните събрани от смартфоните са богати: колко места участниците са посетили всеки ден, колко време са прекарали във всяко от тези места и колко често са използвали телефоните си, казва Сохроб Саеб, един от авторите на изследването и кандидат на науките и компютърен специалист по превантивна медицина във Файнбърг. След това изследователите корелирали данните с резултатите им от тестовете за депресия.
Те се надяват да намерят някаква връзка между обективните маркери на поведение, като например, къде са били хората и колко често са променяли местоположението си и техните резултати за депресия. По този начин, данните, получени от смартфоните могат да се превърнат в полезен начин за проследяване на депресията, без потребителят да се налага да докладва как се чувства, което често е пречка за лечението, казва д-р Мор, който проучва депресията вече 20 години. „Едно от нещата, които ние намираме отново и отново, е, че хората не отговарят на въпроси“, казва той. „Използвайки приложения, те отговарят на въпроси за няколко дни и след това се уморяват от тях.“


Moр и екипът му наистина намират силна корелация между тези обективни маркери и депресията. Данните от телефона са още по-добри в сравнение с ежедневното задаване на въпросите, които могат да предскажат депресията. „Хора, които са склонни да прекарват повече време на едно и също място или на две -като хора, които си стоят у дома или ходят на работа и след това се прибират у дома, са по-склонни да имат по-високи резултати“, казва Мор. Движението на хората е важно. Хора, които използват общ модел на движение са по-малко депресирани, установява изследването. Когато хората са депресирани, казва той, настроението им, може да ги отклони от рутината.
Депресираните хора, също прекарват средно по 68 минути използвайки телефона си всеки ден, докато хората без депресия прекарвали около 17 минути. Софтуерът не следите това, какво търсят хората на телефоните си- а дали го използват или не. Но авторите имат някои идеи за това защо се покачва дейноста на телефона с депресията. „Едно от нещата, които виждаме, когато хората са депресирани е, че те са склонни да избягване задачи или неща, които трябва да направят, особено когато те са неудобни,“ обяснява Мор. „Използване на телефона и приложенията, е един вид отвличане на вниманието.“
Това е предварително проучване, но Мор се надява да увеличи броя на смартфон сензорите и да ги използва, за да се подпомогне управлението на едва доловимата депресия. „Да бъдеш в състояние да дадеш на хората своевременно лечение за депресия е важно за общественото здравеопазване в момента“, допълва още изследователя. Приложение, което хората свалят на своите телефони- без да се налага да отговарят на въпроси, може да допринесе за установяването на депресивните състояния и да помогне човек да получи лечение.

Превод Адриана Йорданова, Тime.com

Общо
Смартфоните знаят кога сме в депресия
Заглавие
Смартфоните знаят кога сме в депресия
Описание
Колкото повече време хората прекарват ровейки се в телефоните си, толкова по-вероятно е те да са по-депресирани.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker