МедицинатаНовини

Пушенето предпазва от Паркинсон

Израелски учени откриха връзката между гените, които предизвикват болестта, и никотина

Пушенето има известен предпазващ ефект от болестта Паркинсон.
Пушенето има известен предпазващ ефект от болестта Паркинсон.

Пушенето има известен предпазващ ефект от болестта Паркинсон. Това е известно отдавна, но едва сега израелски учени разкриха генетичният механизъм, който обяснява тази връзка.
Проучването е осъществено от екип на болница „Хасада”, Еврейския университет в Йерусалим, болница „Бейлинсон” и Телавивския университет. Изследвани са 677 пациенти с Паркинсон. От тях 438 никога не са пушили, а 239 са правила това по-рано или продължават да пушат в момента.
В резултат учените успели да установят връзка между никотиновата зависимост и защитния механизъм, който предотвратява развитието на болестта. Гените CHRNB5, CHRNB4 и CHRNB3, свързани с появата на болестта, ставали зависими от никотина. Това вещество в тютюна предотвратявало увреди, които водят до нарушен баланс на допамина в мозъка. Именно недостигът на допамин стои в основата на Паркинсона.
„Комбинацията от гени, които идентифицирахме, е много важна, защото ни позволява да разберем по-добре механизма, по който пушенето намалява вероятността от поява на паркинсон. Искам да отбележа обаче, че вредата от цигарите далеч надхвърля ползата“, коментира проф. Бенджамин Лесор, ръководител на научния екип.
Връзката между пушенето и профилактиката на болестта е установена за първи път през 2001 г. и това е съобщено в публикация в специализираното издание Epidemiology. Там се обяснява, че хората, които пушат, боледуват 60% по-рядко от Паркинсон, който поразява нервната система. Предишни проучвания откриват и други положителни качества на никотина – подобрява концентрацията и паметта. Освен това цигарите помагат на шизофрениците да контролират по-добре своите симптоми.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker