Новини

„Софиямед“: Акушерката Емилия Ковачева е почивала 5 дни през април

Случаят с малтретираното бебе е изолиран инцидент, не атакувайте болницата, призова Българската болнична асоциация

„Софиямед“: Акушерката Емилия Ковачева е почивала 5 дни през април.
„Софиямед“: Акушерката Емилия Ковачева е почивала 5 дни през април.

Акушерката Емилия Ковачева е положила 240 часа допълнителен труд за 4 месеца от началото на 2015 година, твърдят в предварителния доклад на агенция „Медицински одит“. Това е така, но конкретно през април тя е имала 2 дежурства по 24 часа, от 10 до 15 април – 5 свободни дни, а тежкият инцидент с новороденото бебе се случва на 18 април, уточнява в свое становище до медиите ръководството на УМБАЛ „Софиямед”.
Ужасният инцидент шокира целия екип на лечебното заведение, но за съжаление, поводът се използва за компрометиране и демонизиране на болницата, в която работят доказани специалисти, се казва още в него.
Твърденията, появили се в публичното пространство, че детето не е прегледано и проследено в „Софиямед” не отговарят на истината, обяснява още болничното ръководство. За проследяването, стабилизирането и поддържането на жизнените му функции са извършени необходимите лечебни действи, твърдят от лечебното заведение.
Ето техния разказ: „На 18 април 2015 г. сутринта дежурният в отделението екип установява, че детето е неспокойно, с по-изразена жълтеница и температура. По този повод са назначени кръвни изследвания, резултатите от които показват завишени стойности на билирубина в кръвта, /пигмент, който оцветява кожата и очите в жълто/, и анемичен синдром . На базата на тези изследвания се преценява, че е необходимо кръвопреливане. В 14 часа, след дадено съгласие от страна на майката, кръвопреливането е започнато и приключва в 18,30 ч. без проблеми. Независимо от него състоянието на детето не се подобрява– става по-отпуснато, стене и в късния следобяд се появява подкожен оток на главата. Никой към този момент не е допускал причината за влошаване, така че реанимационните действия са насочени към борба с анемията, а не с травма. Отокът на главата обезпокоява дежурния лекар и той търси неонатолог от отделение с по-високо ниво на компетентност, в случаят болница „Токуда“. При разговор между лекарите е уточнено, че допълнителни параклинични и инструментални изследвания ще бъдат направени на място в болница „Токуда” – според динамиката, състоянието и новопоявили се симптоми. Детето е преведено в 19.30 часа на 18.04. 2015 г.“
От „Софиямед“ коментират и поставените в лечебното заведение камери, тъй като след инцидента са постъпили забележки от „защо не се гледат непрекъснато” до „защо са поставени и дали не се нарушават правата на пациентите“. „Благодарение на камерите стана възможно да открием извършителя, а относно нарушените права на пациенти – на различни места в болница има стикери, които дават информация за наличните камери“- гласи коментарът на болничното ръководство. А по отношение на подозренията, че болницата укрива факти, свързани с повдигнатите обвинения, то е категорично, че умерените му изказвания и медийните изяви се дължат на факта, че всеки е подписал декларация да не изнася информация с цел да не възпрепятства работата на компетентните органи.
Зад позицията на „Софиямед“ застана и Българската болнична асоциация, сдружение на частни лечебни заведения в страната. В отворено писмо до медиите, подписано от първия й зам.-председател Андрей Марков, се осъжда медийното отразяване на случая с акушерката и малтретираното бебе, защото фокусът бил към скандалния и емоционален момент на инцидента. Един изолиран инцидент, предизвикан от престъпните действия на един неуравновесен служител, се използва за индиректно „очерняне“ на цяло едно съсловие, а разразилият се публичен дебат води не до рационална дискусия, а до атака към една авторитетна болница, в която работят доказани специалисти, пишат от Асоциацията.

Проверките в „Софиямед“ ще продължат, заяви днес в предаването „Тази сутрин“ на бТВ министърът на здравеопазването Петър Москов. Той увери, че Инспекцията по труда ще проследи има ли нарушение на трудовото законодателство, а РЗИ дали се спазват медицинските стандарти. „Софиямед“ е добре работеща болница и няма да допусна един инцидент да хвърли сянка върху цялото лечебно заведение“, заяви министърът.

Общо
„Софиямед“: Акушерката Емилия Ковачева е почивала 5 дни през април
Заглавие
„Софиямед“: Акушерката Емилия Ковачева е почивала 5 дни през април
Описание
Случаят с малтретираното бебе е изолиран инцидент, не атакувайте болницата, призова Българската болнична асоциация
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker