Начало - Медицината - Логопед Стефанова: Има нарушения, които могат да бъдат хванати още на годинка

Логопед Стефанова: Има нарушения, които могат да бъдат хванати още на годинка

Зачестяват проблеми свързани с общото развитие на детето – изоставане в различни психични, двигателни и говорни процеси, коментират специалистите от „Медика”

Логопеди работят с деца.

Логопеди работят с деца.

Деца от най-различна възраст и с най-различни проблеми попадат в Логопедичните кабинети на Лечебни заведения „Медика”. С момичетата и момчетата работят екип от специалисти, логопеди и психолози.
Те коментират, че е изключително погрешно схващането, че за да се започне езиково-говорна терапия при едно дете, което има проблеми, то трябва да има навършени поне четири години. „Всичко зависи от проблема. Има нарушения, които могат да бъдат хванати в съвсем ранна детска възраст. Примерно, ако до една годинка детето има проблеми с храненето, това означава, че има вероятност това да се отрази и на говоренето. Това е така, тъй като механизмите на хранене и говорене са подобни. Обикновено нарушенията в храненето са свързани с нарушения на работата на езика, устните и преглъщането, което пък от своя страна след това се отразява на говоренето”, коментира Светлана Стефанова, логопед в Логопедични центрове „Медика”. Тя даде още няколко примера – ако на две години детето използва само ограничен брой думи и не ги свързва в изречения или речта му е неразбираема, това е сигнал, че трябва да се направи консултация със специалист. Напоследък зачестяват проблеми свързани с общото развитие на детето – изоставане в различни психични, двигателни и говорни процеси.
В Лопопедични центрове „Медика” при необходимост се прави консултация със специалисти в различни области – психолог, детски психиатър, детски невролог, уши, нос и гърло. Това се налага, за да може всеки проблем, свързан с двигателното развитие, храненето, проговарянето и поведението на децата, да бъде най-точно диагностициран и да започне правилна терапия. „Често при нас са идвали родители, които искат да се консултират за нещо което ги притеснява. Понякога се оказва, че всичко е в реда на нещата. Просто се дават съвети за по-правилно общуване с детето, или психологът ни може да ги насочи към по-позитивни мерки на възпитание”, каза още Светлана Стефанова.
Тя коментира, че ако едно дете не говори правилно, причините може да бъдат най-различни – от стресова ситуация у дома, в яслата или градината, през която е преминало, до това, че има проблеми със слуха. В други ситуации, в които децата разбират всичко, но не могат да произнесат и една дума, нарушенията са в централната нервна система. Детските психиатри са тези, които поставят диагнозата, свързана с нарушенията от спектъра на аутизма или генерализирано разстройство на развитието. При тях също е важно да се установят нещата в съвсем ранна детска възраст за да се постави точна диагноза. Така ще се предложи адекватна помощ на детето и семейството.
В повечето случаи малчуганите, които за първи път попадат в кабинета нямат уточнена диагноза. Първата причина, родителите да се обърнат към спецалистите е това, че детето или не говори, или има проблем с изговярянето на думи. „Често ние сме първите към които родителите се обръщат, тъй като се забелязва, че детето не говори. Това притеснява родителите, а и е сигурен сигнал, че нещо не наред. Проблемите в поведението и двигателното развитие се обясняват понякога от родителите с това, че детето е малко, че е глезено, или че има труден характер. В много от случаите обаче се оказва, че това не е точно така и си има причина”, коментира Светлана Стефанова. Тя допълни, че работата с всяко дете е строго индивидуална. При някои се изискват по-специфични методи за работа при представяне на света около тях. Това са така наречените сензорно-интегративни дисфункции, при които се налага да се работи със средства, които стимулират едновременно тактилно, зрително, слухово детето, за да направи то връзка между понятията, които му се предлагат и да развива уменията, които очакваме от него в определена възраст. При някои деца, има проблем със словореда. При тях картинния материал и подреждането на изображения, помагат, гледайки и посочвайки в правилния ред картинките, да изговарят правилно изречението. „При малките се използват повече игрови методи, за да може детето да бъде включено в работата, и да му бъде привлечено вниманието. Докато се стигне до тези, които подготвяме за първи клас, за да могат родителите да ги изпратят спокойни на училище”, допълва Стефанова.

Коментари

Преминете на горе