Начало - Новини - Специалист по хранене и диететика е гост-лектор в клуб „Здраве“ на Библиотеката

Специалист по хранене и диететика е гост-лектор в клуб „Здраве“ на Библиотеката

Д-р Анна Йорданова ще представи и с презентация на тема „Отслабване и здраве с Евродиета“ и консултации с пациенти

Високото кръвно налягане, затлъстяването, повишената кръвна захар са все рискови фактори в нашия живот.

„Диетично хранене при диабет, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания“ е темата на Клуб „Здраве“, която ще представи д-р Анна Йорданова – специалист по хранене и диететика.

„Диетично хранене при диабет, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания“ е темата на Клуб „Здраве“, която ще представи д-р Анна Йорданова  – специалист по хранене и диететика, психология на храненето и онкодиетология в УМБАЛ „ЦАРИЦА ЙОАННА – ИСУЛ“. Лекцията ще се състой от 17:30 часа в Регионална Библиотека „Любен Каравелов“ във фоайето на втория етаж.
Високото кръвно налягане, затлъстяването, повишената кръвна захар са все рискови фактори в нашия живот.  Клуб „Здраве“ продължава срещите, посветени на диетичното хранене и как то може да повлияе за един здравословен начин на живот.

Храната, която избираме, е в непосредствена връзка с нашето здравословно състояние и до този извод е стигнал древногръцкият лекар Хипократ преди повече от двадесет века: „Нека храната бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна“.
На следващия ден 8 април, събота, от 10.30 до 12.00 ч., в Зала „Изкуство“ на Русенската библиотека д-р Йорданова ще направи презентация на тема „Отслабване и здраве с Евродиета“, а от 12.30-16.30 ч. в Синята зала – ще има платени консултации с граждани.  При платените консултации за правилно диетично хранене при различни заболявания, се изготвя индивидуална програма и хранителен режим за всеки отделен пациент.
За да отслабне човек се свалят висцералните мазнини около органите в коремната кухина. Това е изключително важно за здравето, защото точно тази мазнина е свързана с високото кръвно, с инсулиновата резистентност, с високия холестерол. Това са трите основни неща, които носят сериозен риск за сърдечносъдово и диабетно заболяване, казва д-р Йорданова. Тя споделя, че не само теглото, но и здравословните проблеми могат да се коригират към добро с начина на хранене. Стига все още някой от органите или системите да не са декомпенсирали, всичко е поправимо!
Когато има свързване с високи нива на холестерол, на кръвна захар, всичко се повлиява добре от Евродиетата, казва специалиста. Ако е необходимо се включват и медикаменти – това не е задължително, но понякога обстоятелствата го налагат. Специалистите казват, че има постигнати добри резултати само с диета, без медикаменти. Важно е да се работи и с психиката на пациента по време на провеждането на диетата е мнението на специалистите. Това е част от цялостната промяна в живота на пациента, всичко останало е временно. Изготвят се персонални диети нито една не си прилича с друга – защото зависи и от повечето килограми, и от психиката на човека.
Много е важно да се знае, че когато има затлъстяване, е добре първо да се свали известно тегло, да се свикне с хранителния режим и тогава да се правят упражнения. Не може човек, тежащ 200 кг, изведнъж да започне да бяга, да тича по поляните – сърцето му би се пръснало от непосилното физическо усилие.

Специалист по хранене и диететика е гост-лектор в клуб Здраве на Библиотеката
Д-р Анна Йорданова ще представи и с презентация на тема „Отслабване и здраве с Евродиета“ и консултации с пациенти.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе