Новини

Спрете да пушите, спасете домашните си любимци

Собствениците на домашни любимци често не мислят за въздействието, което тютюнопушенето може да има върху тях

Котките са най-застрашени, според изследователите, защото поглъщат повече дим от кучетата - независимо дали имат достъп до открито пространство.
Домашните любимци в домове, където се пуши са изложени на по-голям риск от наддаване на тегло, клетъчни увреждания и някои видове рак, смятат изследователите.

Може да знаете, че пушенето може да доведе до рак, сърдечни заболявания и други потенциално фатални заболявания, но ако това не ви е накарало да спрете, може би това ще се окаже достатъчно. Това е лошо и за вашето куче.
Домашните любимци в домове, където се пуши са изложени на по-голям риск от наддаване на тегло, клетъчни увреждания и някои видове рак, смятат изследователите.
Пушенето е водещата причина за предотвратими заболявания и смърт в Съединените щати, което представлява една от петте причини за смъртни случаи при хората годишно. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че 90% от всички смъртни случаи от рак на белия дроб могат да бъдат приписани на тютюнопушенето.
Изследванията от Университета в Глазгоу показват, че кучетата, живеещи в домакинства, където стопанинът пуши, поемат голямо количество тютюнев дим.
Клеър Кнотенбелт, професор по медицина и онкология в университета в Глазгоу, и колегите й анализират нивата на никотина в козината на животните и изследват дали тези нива са свързани с някакви здравословни проблеми.
Освен това те опипват тестисите на кучета след кастрация, за да идентифицират всички признаци на увреждане на клетките.
В сравнение с домашните любимци, живеещи в домакинства на непушачи, изследователите са успели да установят, че тези, живеещи при пушачи може да са изложени на по-голям риск от увреждане на клетките, някои видове рак и наддаване на тегло.
Котките са най-изложени на риск
Котките са най-застрашени, според изследователите, защото поглъщат повече дим от кучетата – независимо дали имат достъп до открито пространство. Екипът предполага, че това може да се дължи на инстинкта за самосъхранение на котките, което ги кара да поглъщат повече тютюневи токсини.
При анализа на тестисите на кастрирани кучета, изследователите идентифицират ген, който представлява признак на увреждане на клетките, който е свързан с някои видове рак.


Освен това те установили, че кучетата, които живеят с пушачи, са напълнели след като са били кастрирани, за разлика от кучетата в домакинства, където не се пуши.
Изследователите обаче са достигнали до заключението, че тези рискове намаляват, когато собствениците пушат навън, като по този начин намаляват количеството дим, което техните домашни любимци поглъщат.
Когато собствениците намалят броя на цигарите, които пушат на ден, те намаляват излагането на пушек на домашния любимец. Котките в домакинствата, където приема на цигари е по-малко от 10 дневно, все още имат по-високи никотинови нива в кожата си от тези от домакинствата, където не се пуши.
Екипът предполага, че домашните любимци може дори да са изложени на по-голям риск от здравословни проблеми, причинени от излагането на дим, отколкото децата в домакинствата, където се пуши, като отбелязва, че тъй като домашните любимци са по-близо до земята, те са по-склонни да поглъщат тютюнев дим.
Докато изследването продължава, екипът вярва, че досегашните резултати трябва да действат като предупреждение за пушачите с домашни животни.
„Както и риска за пушача, съществува опасност от това хората да се превърнат в пасивни пушачи. Собствениците на домашни любимци често не мислят за въздействието, което тютюнопушенето може да има върху техните любимци“, казва професор Кнотенбелт. „Докато можете да намалите количеството дим, на който е изложен вашият домашен любимец, като пушите на открито и като намалите броя на цигарите, пушени от членовете на домакинството, спирането на тютюнопушенето е най-добрият вариант за бъдещото ви здраве и благосъстоянието на вашия домашен любимец. „

Общо
Спрете да пушите, спасете домашните си любимци
Заглавие
Спрете да пушите, спасете домашните си любимци
Описание
Собствениците на домашни любимци често не мислят за въздействието, което тютюнопушенето може да има върху тях.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker