Начало - Новини - Държавната болница в Русе стана университетска

Държавната болница в Русе стана университетска

Новият статут ще повиши качеството на лекарите и медицината

Ръководството но УМБАЛ-Русе, Русенския университет и председателят на ОС Христо Белоев.

Русенската държавна болница става университетска, реши по-рано тази седмица Министерски съвет.

Русенската държавна болница става университетска, реши по-рано тази седмица Министерски съвет. Сътрудничеството между лечебното заведение и Русенския университет дава възможност да бъдат осъществени много общи проекти, които ще спомогнат въвеждане на нови методики на обучение и за развитие на нивото на медицината в региона, коментира днес на пресконференция по този повод ръководството на УМБАЛ-Русе.
Благодарение на новия статут на болницата в Русе ще могат да защитават докторски дисертации и да се хабилитират преподаватели. Ще бъде дадена възможност на специалистите да повишават своята квалификация, което пък ще повиши качеството на обслужването в лечебното заведение. В университетската болница лекарите ще могат да участват в научни конференции и да развиват научна дейност. Това заяви изпълнителният директор на болницата д-р Иван Стоянов.
Русенската болница предприема стъпките да се превърне в университетска още преди три години, но решителната крачка в тази посока прави през миналата година, когато подписва Меморандум за сътрудничество с Русенския университет и Медицинския университет в София. В него са регламентирани съвместните дейности за обучение, специализации и преквалификация на кадрите и повишаване нивото на медицинските грижи за населението в региона.
Съгласно Закона за лечебните заведения университетските болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.
В момента в болницата има повече от 80 специализанти, които се развиват в 28 специалности. Ръководството е сигурно, че с промяната на статута на болницата броят им ще расте. Основното обаче е качеството. Качественото обучение е това, което се стремим да предложим на младите кадри, защото съвременната медицина е тясно свързана с науката и с използването на новите технологии, заяви заместник-председателят на Съвета на директорите на лечебното заведение д-р Йосиф Новаков. Той е убеден, че съвместната работа на болницата и университета ще е полезна и за двете страни.
По време на пресконференцията ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Велизара Пенчева съобщи, че предстои разкриването на нова специалност в русенската висше учебно заведение в сферата на здравеопазването. Процесът на акредитация обаче ще отнеме минимум година.

Държавната болница в Русе стана университетска
Новият статут ще повиши качеството на лекарите и медицината.

Коментари

Преминете на горе