Новини

Натюрмортите и пейзажите са любими на художника Станчо Станчев

Русенският живописец си отиде внезапно преди откриването на новата си изложба

Станчо Станчев
Станчо Станчев

В зенита на своите творчески сили и месец преди да открие седмата си самостоятелна изложба, художникът Станчо Станчев си отиде от този свят. Изложбата му в залата на „Борисова“ 6 в Русе отвори врати без него, но присъстващите чувстваха, че той е някъде наблизо и наблюдава събитието. По-цялостно и артистично, както на тази изложба, Станчо Станчев не се е представял, беше общото мнение на приятели и колеги.  Десетки малки и средноголеми платна разкриха предпочитанията на автора към натюрморта и пейзажа. Съпругата на художника, която бе домакин на изложбата, призна, че цветята са любимият му обект за рисуване. Но тези, които е получила в залата вместо него, ще останат ненарисувани…

Станчо Станчев е от художниците , които не шумят около себе си. Приятелите му обаче го познават като човек със собствена позиция, която ревностно отстоява. Чете много за изкуството, а през последните години буквално потъва в интернет, за да гледа сайтове за художници. Съпругата му казва, че след смъртта му е открила бележник, в който си е записвал подробно какво е открил в интернет и кои са художниците, които са го впечатлили. Високо цени руската класическа живопис и нейните представители, но така също се прехласва по изкуството на съвременни майстори от Европа и Америка. Постоянно обогатява познанията си, свързани с технологията  на живописта и техниката на рисуване.

Една от картините...
Една от картините…

Станчо Станчев завършва живопис във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет и веднага след дипломирането си започва да учителства. Така минават близо 37 години преподавателска практика в СОУ „Христо Ботев“, където се пенсионира. Успоредно с работата, успява да намира време и за себе си като творец. Основно разчита на ученическите ваканции и на почивните дни, за да рисува. Участва в традиционните годишни изложби на русенските художници, в ежегодните национални изложби на художниците-преподаватели, както и в други общи художествени изложби.

Зимен пейзаж
Зимен пейзаж

За новата си изложба 72-годишният живописец се готви от близо три години. Представя си експозицията си и мислено аранжира платната в залата. Когато рисува, не разчита на импровизацията и спонтанния изказ, а внимателно подготвя композицията. Работи от натура, като прави множество подготвителни скици. Така се раждат пейзажите със знакови за Русе сгради по централната улица „Александровска“ и „Църковна независимост“, от градската градина и парковете на Русе. Особена поетика излъчват зимните пейзажи на автора с потъналите в бяла тишина русенски къщи. И, докато   пейзажите излъчват някаква носталгия, то натюрмортите с цветя и полски букети  са своеобразни колоритни експлозии.  Художникът рисува със страст рози, божури, слънчогледи или хризантеми, донесени вкъщи от съпругата му,също учителка. А когато завърши някоя нова работа, тя е първият му критик, чието мнение иска да чуе.

Под две от картините в последната изложба на Станчо Станчев са поставени етикети с надпис  „незавършени“. Един пейзаж и един натюрморт така и не са дочакали финалната мазка и художникът не ги е подписал. Интригуваният зрител вторачва поглед, за да открие недовършеното в тях, но не го открива. Вероятно защото, както е казал френският художник, представител на  класицизма,  Жан-Огюст- Доминик Енгр,  „когато една творба е започната както трябва, тя е завършена още в самото начало“.

Тази  констатация се отнася и за картините на Станчо Станчев.

 Валентина Караджова

Общо
Натюрмортите и пейзажите са любими на художника Станчо Станчев
Заглавие
Натюрмортите и пейзажите са любими на художника Станчо Станчев
Описание
В зенита на своите творчески сили и месец преди да открие седмата си самостоятелна изложба, художникът Станчо Станчев си отиде от този свят
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker