Деца и родителиНовини

Ученици искаха прошка за Масленица и Заговезни

С много игри и руски песни отпразнуваха деня на пролетта и вкусните блини

На Масленица децата играят различни игри
На Масленица децата играят различни игри

В навечерието на Сирни Заговезни, руски възпитаници отпразнуваха в Русе Масленица – денят на прошката, пролетта и вкусните блини, у нас познати като палачинки. Петокласници от СОУ за европейски езици „Свети Константин Кирил философ” с класен ръководител Маша Станчева се преобразиха в руски герои и изнесоха програма на езика на Пушкин пред първолаци, учители, родители и гости. Сред присъстващите се открояваше Генералният консул на Русия Владимир Климанов, който не пропусна да поздрави учениците на руски език и да си поговори с тях на чаша чай от самовара, без който не минават тържествата на Маша Станчева.

Възпитаниците на Маша Станчева са научили какви са приликите и разликите между българския празник Сирни Заговезни и руския Масленица
Възпитаниците на Маша Станчева са научили какви са приликите и разликите между българския празник Сирни Заговезни и руския Масленица

След официалната част възпитаниците на гимназията по европейски езици се отдадоха на весели игри, сред които състезание – надбягване с чували, канадска борба, дърпане на въже и други. От известно време в часовете по проект „Успех” възпитаниците на Маша Станчева са учили за приликите и разликите между българския празник Сирни Заговезни и руския Масленица.

В неделя преди обяд председателят на Руския клуб в крайдунавския град  отново ще организира весело тържество на тротоара пред магазин „Берьозка” на ул. „Цар Освободител“. Разбира се, и продължението на празника няма да мине без палачинки. Традицията за приготвянето на блини в Русия идва още от времената на преклонение пред езическите богове. Именно богът на слънцето Ярило е бил молен да прогони зимата, а кръглият изпечен блин, много приличал на лятното слънце.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker