Новини

Ученици с по-висок успех, ако гледат зелени градинки

Гимназистите в стаята с изглед към зелени площи също се възстановявали по-бързо и по-добре от стреса

Класната стая и зелените площи.
Ново проучване показва, че гимназистите, които имат възможност да наблюдават зелени градинки от прозореца на класната стая, се представят по-добре в учебния процес

Ново проучване показва, че гимназистите, които имат възможност да наблюдават зелени градинки от прозореца на класната стая, се представят по-добре в учебния процес. „Достигнахме до значителната констатация, че ако децата наблюдават зелената трева и дървета през прозореца, те ще се справят много по-добре на тестове,“ казва съавторът на проучването Ли Донянг, докторант в катедрата по ландшафтна архитектура в Университета на Илинойс в Чикаго.
Проучването не било създадено, за да се докаже тази причинно-следствена връзка, само че има връзка между зелените площи, които се виждат от прозореца и по-доброто академично представяне.
В проучването били включени 94 ученици от пет централни гимназии в Илинойс. То установява, че тези гимназисти, които били в класна стая с прозорци, която гледа към зелени площи се справили с 13% по-добре на тестовете за внимание от тези в помещения без прозорци или такива с прозорци, които гледали към друга сграда или паркинг.
Учениците в стаята с изглед към зелени площи също така се възстановявали по-бързо и по-добре от стреса, отколкото тези в другите две стаи, е заключението на изследователите.
Изследването е публикувано онлайн, а на хартиен носител ще бъде пуснато в списанието „Пейзаж и градоустройство“ през април. Учените се надяват констатациите да доведат до промени в политиката: например в дизайна на училищата. Такива промени „биха били много по-добра инвестиция, отколкото много от нещата, за които харчим пари в средното образование днес,“ казва съавторът на проучването Уилям Съливан, шеф на отдела за ландшафтна архитектура в Университета на Илинойс в Чикаго.
Зеленото има голяма лечебна сила. Понижава кръвното налягане, успокоява нервната система и ума, стимулира творческия процес. Зеленото означава безопасност. Затова често се използва в рекламата на лекарства и медицински продукти.
Този цвят олицетворява сигурност. В обществената сфера, където са от значение бързите и първосигнални указания, зеления цвят винаги е синоним на сигурност – зелените бутони винаги показват, че всичко е наред, това е цветът и на свободно преминаване в пътното платно.
Зеленият цвят е цветът на растежа, промените, процъфтяващата жизненост. Цветът на живата природа и развитието. Погрешно се свързва със спокойствието. Това е цветът на плодородието и свежестта. Той стимулира децата да прескочат от един етап на развитие в друг, да усвоят нови умения. Подходящ е за възрастни, които желаят да загърбят инертността на ежедневната рутина или да се откажат от вредни навици. Зеленото носи и негативен нюанс, като може да усили нетърпеливостта, непоследователността и непостоянството. Зелени са очите на „чудовището ревност” и човек „позеленява от яд”. Зелените скъпоценни камъни са сред най-красивите.

Общо
Ученици с по-висок успех, ако гледат зелени градинки
Заглавие
Ученици с по-висок успех, ако гледат зелени градинки
Описание
Гимназистите в стаята с изглед към зелени площи също се възстановявали по-бързо и по-добре от стреса.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker