Новини

Субпериостални имплантати шанс за много обеззъбени хора

Д-р Христо Христов е написал книга, в която е събрал целия си опит в имплантирането

Субпериосталните имплантати са имплантати, чиято конструкция се изработва индивидуално и винаги денталният лекар може да прояви творчество.
Оралният хирург д-р Христо Христов е единственият зъболекар у нас в момента, който поставя субпериостални имплантати.

Оралният хирург д-р Христо Христов е единственият зъболекар у нас в момента, който поставя субпериостални имплантати. Разработените по неговата технология имплантати са значително по-евтини от обичайните и стоят дори по-здраво от тях. Те са шанс за много обеззъбени хора вместо неудобните подвижни ченета да получат нов комплект статични зъби, които да им позволят не само да се усмихват спокойно, но и да дъвчат храната без притеснения.

Какво представляват субпериосталният имплантат?
Името му идва от латинската дума sub, която означава „под“, и от periost – „надкостница“. Надкостницата е плътна ципа, обвиваща всяка кост. С други думи субпериосталният имплантат лежи под периоста., т.е. под ципата, която обгръща челюстите. Конструкцията на субпериосталните имплантати се изработва индивидуално, поставя се плътно върху костта и се покрива от периоста, в случая венеца, който я държи здраво. За да се случи това, до скоро са били необходими две операции – при първата се оголва костта и се взема точен отпечатък, по който се отлива модел за изработване на имплантата, а при втората готовият имплантат се поставя върху челюстта. След зарастване се взема отпечатък за металокерамичен мост или за ставна протеза. И двата вида протези стоят неподвижно в устата на пациента, докато той говори или се храни.
Субпериосталните имплантати са имплантати, чиято конструкция се изработва индивидуално и винаги денталният лекар може да прояви творчество. Те лежат плътно върху костта и са покрити от венеца, чиято подлежаща неразтеглива ципа, наречена периост /надкостница/ ги държи здраво. Поставят се чрез 2 операции – при първата се оголва костта /разбира се под местна анестезия/, за да се вземе точен отпечатък, по който се отлива модел за изработването на самия имплантат, а при втората той се поставя върху челюстта. Раната се зашива и след като се свалят конците на 10-ия ден и още няколко дни толеранс, се взема отпечатък за металокерамичен мост или за ставна протеза.

И двата вида протези стоят неподвижно в устата на пациента докато той говори или се храни. При това небцето остава открито. Основното предимство на метода пред обичайните имплантати е, че лечението е по-бързо, тъй като не се изчаква период на костна интеграция на имплантата. Не без значение е и по-ниската цена на цялото лечение.
Какви са заслугите на д-р Христов?
Основоположник на тази технология през 1943 година е Густав Дал. Но неговият субпериостален имплантат, както и на последователите му, е бил много груб и неточен. Въпреки блестящия първоначален резултат, лечението с него се проваляло много бързо. Затова методът не е получил популярност. Независимо от всичко д-р Христов вижда потенциала на този начин и не се отказва да усъвършенства дизайна. Така в крайна сметка през 1991 г. оралният хирург успява да защити патент. По онова време неговият патент „бие“ американски, шведски и европейски конкуренти. Той поръчва на тираджии да му носят специализирана литература на английски език. В Сливенската болница често посещава ортопедията, която е близо до неговия кабинет. Там покрай пироните, които поставят при тежки счупвания на костите, д-р Христов се запознава с хром-кобалта. От хром-кобалтов бракуван пирон с помощта на инженери от местния металургичен завод и зъботехници той отлива своя първи зъбен имплантат. Намира доброволец и му поставя 4 имплантата, своя конструкция, и мостове върху тях и малкото му останали естествени зъби. От тогава до сега неговата мечта е методът на субпериосталното протезиране да стигне до повече нуждаещи се хора, защото липсата на зъби е сериозен, инвалидизиращ проблем. Въпрсът е повече дентални специалисти да пожелаят да изучат и да прилагат технологията. Тази е една от целите, които стоматологът си поставя, написвайки книгата, в която събира целия свой опит в имплантирането. Има я и в електронно издание, така че всеки, който се интересува, може да я прочете напълно безплатно. Книгата е преведена и на английски език, защото интерес към темата проявяват предимно специалисти от чужбина.
Повече за субпериосталните имплантати, за каузата на имплантолога и за приноса на Техническия университет четете в zdravedae.com интервюто с д-р Христо Христов.

Субпериостални имплантати шанс за много обеззъбени хора
Д-р Христо Христов е написал книга, в която е събрал целия си опит в имплантирането.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker