Новини

Успешно реплантираха отрязан от секира палец на 17-годишно момче

В момента младежът провежда ранна постоперативна рехабилитация като след месец и половина той ще може пълноценно да използва палеца си

Ортопед- травматолозите д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов палец на ръца реплантиране
Успешна реплантация на палец на ръката на 17-годишно момче, пострадало при битов инцидент извърши екипът на доц. д-р Маргарита Кътева.

Успешна реплантация на палец на ръката на 17-годишно момче, пострадало при битов инцидент извърши екипът на доц. д-р Маргарита Кътева, ортопед– травматолозите д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов в УМБАЛ „Софиямед“.

Преди броени дни момчето от с.Бързия рязало дърва когато по невнимание отсича палеца на лявата си ръка със секира. На мястото на инцидента веднага пристига медицински екип, който транспортира момчето, в Центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия на Университетска болница „Софиямед“, в който се обучават специалисти от цялата страна.
На 6-ия час след злополуката екипът от „Софиямед“ пристъпва към сложната интервенция – реплантация на палец (свързване на кости, сухожилия, нерви и съдове, с цел възстановяване на кръвотока). Операцията продължава 4 часа.
„Това, което ни различава от животните е, че ние имаме палец – може да направим т.нар. опозиция, т.е. да противопоставим палеца на другите пръсти и да успеем да хванем. Именно и в това се крие абсолютното ни задължение да реплантираме“, коментират д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов, извършили операцията в „Софиямед“.
17-годишното момче вече е изписано след гладък постоперативен период. В момента му се провежда ранна постоперативна рехабилитация като след месец и половина той ще може пълноценно да използва палеца си.
В отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хурургия в УМБАЛ „Софиямед“ доц. Кътева и екипът й прилагат най-съвременните техники в хирургията на периферната нервна система. В специализирания център се извършват оперативни интервенции за възстановяване на липсващи след травма меки тъкани и кости на горните и долните крайници, като се използват трансплантати според последните приети микрохирургични методи.
Реплантацията е повторното свързване на напълно ампутирана част чрез възстановяване на артериалния приток и венозния отток. След първата успешна реплантация на ампутация на горната част на ръката, първата успешна реплантация на ампутиран палец е извършена през 1968 г. Оттогава реплантационни екипи са били организирани в повечето големи болници и микрохирургичните техники са се превърнали в неразделна част от обучението на хирурзи.
Като цяло всеки пациент с ампутация, включваща горен крайник, е кандидат за реплантация, но идеалните кандидати имат остра, гилотинен тип ампутация на палеца, няколко пръсти, дланта, китката и предмишницата, които са минимално замърсени.
Противопоказанията за реплантация могат да бъдат абсолютни или относителни. Ампутации на пръстите рядко се свързват с други големи наранявания, но основни ампутации на горния крайник често се свързват с главата, гръдния кош и коремни травми. Те могат да бъдат животозастрашаващи и могат да попречат на реплантацията на ампутираната ръка.

Общо
Успешно реплантираха отрязан от секира палец на 17г. момче
Заглавие
Успешно реплантираха отрязан от секира палец на 17г. момче
Описание
В момента младежът провежда ранна постоперативна рехабилитация като след месец и половина той ще може пълноценно да използва палеца си.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker