Новини

Утре отбелязваме Световният ден за борба с туберколозата – 24 март

Заразата може да се пренeсе и чрез праха в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни

В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни.
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което може да се прояви под няколко форми, но в 90 % от случаите засяга белите дробове, а в 10% – други органи и системи.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което може да се прояви под няколко форми, но в 90 % от случаите засяга белите дробове, а в 10% – други органи и системи (централна нервна система, кожа, кости и стави и други). В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. Днес туберкулозата е разпространена в почти всички държави в света и въобще не е вярно схващането, че тя е болест на миналото.
Причинителят е Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох), който се отличава със значителна устойчивост във външната среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване. Понякога бактериите остават да живеят в тялото на заразения човек, но не са активни. Това състояние се нарича скрита туберкулозна инфекция – хората със скрита инфекция нямат определените за заболяването симптоми и не могат да заразяват други хора (докато Източници на зараза могат да бъдат болните от туберкулоза хора, най-вече от белодробната форма и в малък процент животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.
Заразяването най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха и хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено по въздушно-капков път. Заразата може да се пренeсе и чрез праха в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.
Заразяване с туберкулоза е възможно и по хранителен път: чрез консумиране на мляко от болни крави или продуктите, приготвени от него; при употреба на недостатъчно топлинно обработено месо или яйца от болни птици.
ВАЖНО! Практически всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но се разболяват само 5 -10 % от хората (въпреки че се заразяват до 22% от изложените на продължителен контакт с източник ноа зараза ).
Рискови фактори, благоприятстващи заразяването с туберкулоза:
► Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;
► Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на същата.
► Съпътстващи заболявания, като: хронични заболявания на белите дробове (хроничен бронхит, силикоза, бронхоектазии); диабет; язвена болест на стомаха; психични заболявания и други;
► Намалени съпротивителни възможности на организма, вследствие на: прекарани инфекции (морбили, коклюш, грип и грипоподобни състояния или носителство на вируса на СПИН и др.); непълноценно хранене (особено дефицит на белтъчини в храната) и хиповитаминози; нехигиенични условия на труд и бит; бременност и кърмене;
► Пушене и злоупотреба с алкохол;
► Пребиваване продължително време в затворени колективи.
Как се лекува туберкулозата?
Лечението се провежда с комбинация от специални лекарства, но продължително – до 6 месеца. Задължително е спазване на режим на поведение и лечение. Да не се допуска отклоняване от предписаното лечение или преждевременно спиране на лечението, дори при подобряване на състоянието на болния.
Как де се предпазим от заразяване с туберкулоза:
►Ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето и реимунизиране – на 7, 11 и 17-годишна възраст;
► Поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез: пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци); редовно практикуване на физически упражнения и туризъм;
► Отказване от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на наркотици;
► Поддържане на добра лична и обществена хигиена;
► Консумиране само на хранителни продукти, които са преминали ветеринарно-санитарен контрол.
►Незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта или съмнение.
►Лабораторен тест Манту – прави се кожно инжектиране на предмишницата и се отчита по размера на реакцията след 2 дни.

Световен ден за борба с туберколозата
Заразата може да се пренeсе и чрез праха в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker