Новини

Шведи изследват емоционалната нестабилност след мамография

Фалшивите положителни резултати за рак на гърдата влияят върху психиката, но скринингът е важен

Емоционалната нестабилност е често срещана при жени, чиято момография лъжливо предполага, че имат рак на гърдата.
Емоционалната нестабилност е често срещана при жени, чиято момография лъжливо предполага, че имат рак на гърдата.

Емоционалната нестабилност е често срещана при жени, чиято момография лъжливо предполага, че имат рак на гърдата. Тази констатация вероятно няма да изненада много хора, които са преминали през това изпитание, казват изследователите на изследването.
Шведското изследване, което включвало близо 400 такива случаи, е установило, че 88% от жените са усещали чувство на отпадналост, притеснение, тъга или неспособност да се справят. При 83% учените отчели тревожност, при 67 % – промени в поведението, като например проблем да се справят със свободното си време или с работата; а 53% имали проблеми със съня.
„Добре известно е, че фалшиво положителните резултати от мамография или ултразвуково изследване могат да предизвикат безпокойство и страдание“, казва д-р Стефани Бърник, шеф на хирургичната онкология в Hill Hospital Lenox в New York City. За съжаление тя добавя, че жените се намират в трудно положение, защото „в настоящия момент, тези тестове са най-добрият метод за откриване на рак в по-ранен етап, когато лечението може да бъде по-малко агресивно.“
Ръководител на проучването за влиянието на фалшивите положителни резултати за рак на гърдата върху психиката на изследваните е Анета Болежко от университетската болница „Скейн“ в Малмьо, Швеция. В него били включени 399 шведски жени, които имали отклонения в резултатите на скрининговата мамография, но за щастие се оказали без рак на гърдата след допълнителни тестове. Жените попълнили въпросници за психичното си здраве преди да научат, че нямат рак на гърдата, а след това отново шест и дванадесет месеца по-късно.
В сравнение с жените, на които веднага след мамографията било казано, че нямат рак на гърдата, при останалите психологическият стрес бил 5 пъти по-висок, преди да научат, че нямат рак на гърдата. Дори 6 и 12 месеца след добрата новина авторите на проучването отчели, че жените продължавали да живеят със съмнения, два пъти по-често отколкото жените,които не са получавали фалшиви положителни резултати.
„Психо-социалните последици от фалшивите положителни мамографии са често срещани и се запазват във времето“, казва Болежко в съобщение за пресата, публикувано в журнала „Епидемиология на рака, биомаркери и превенция“. Изследователката вярва, че всички „жени, поканени да отидат на мамографски скрининг, трябва да бъдат информирани за потенциалните ползи и вреди от изследването, както и риска от дългосрочни психосоциални последствия от фалшиво-положителните резултати.“
Наистина, през 2009 г. специалният отдел за превантивни услуги в САЩ ненужно разтревожва жените относно фалшивите положителни резултати и това е един от мотивите му за спорното решение да се забранят годишните мамографии за жените под 50 години. Но друг експерт от САЩ подчертава, че опасността от фалшиви положителни резултати може да е необходимо зло в ранното откриване на рака на гърдата. „По-голямата цел е да се спаси човешки живот чрез ранно откриване“, казва д-р Лори Mарголиес, шеф на центъра „Дъбин“ в Ню Йорк. „Не трябва да се правят компромиси в грижите за пациентите, като се прескачат мамографиите поради страх от безпокойство“, казва тя.
Д-р Бърник се съгласява. „В настоящия момент, мамография все още е най-добрият инструмент за скрининг на рак на гърдата. С течение на времето технологиите вероятно ще осигурят скринингов инструмент с по-малко фалшиви положителни резултати.“- отбелязва тя.

Общо
Шведи изследват емоционалната нестабилност след мамография
Заглавие
Шведи изследват емоционалната нестабилност след мамография
Описание
Фалшивите положителни резултати за рак на гърдата влияят върху психиката, но скринингът е важен.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker