Начало - Новини - Тайнството и силата на наричанията разкри в книга Розмари Де Мео

Тайнството и силата на наричанията разкри в книга Розмари Де Мео

Авторката на „Стопанката на Господ” е дъщеря на известния русенец и бивш лидер на СДС Йордан Де Мео

Жанрът на книгата си Де Мео сама определя като сказание и требник.

„Стопанката на Господ” се нарича книгата на Розмари Де Мео, за която напоследък всички, говорят.

„Стопанката на Господ” се нарича книгата на Розмари Де Мео, за която напоследък всички, говорят. Нейният невероятен успех се дължи на магията на корена – знанието за мъдростта на българските тайнства и на онези 11 български народни повели, които авторката открива в обезлюденото село, в което живее 6 месеца. В творбата си тя описва какво представляват наричанията и как да се практикуват, за да имат терапевтичен ефект.

За русенци италианската фамилия на авторката е добре позната, особено за онези от тях, които през бурните години след 1989 година познаваха баща й Йордан Де Мео, известен демократ и активист на СДС, лидер на съюза в родния град по времето на Жан Виденов. Той обаче е известен не само с политическите си действия, но и с духовните си интереси и творчеството си. Йордан Де Мео и двете му дъщери създават фондация „Щедро сърце” и правят националните кампании „Да вдигнем знамето в училище” , „Съхрани българското” и „Шампионите тръгват от училище”. След като през 2003 година той се преселва в отвъдното, Розмари и сестра й издават книга с негови размисли, разкази, стихове и с оригиналния сценарий на филма „Изпепеляване”.
Един повратен момент в биографията на актрисата Розмари (завършила в класа на Стефан Данаилов) е свързан с брака й с италианец. Отивайки да живее в родината на своя прадядо, тя буквално се разболява от носталгия. След кратък престой на Ботуша, се завръща в България и попада в родопското село, което й открива колко дълбок е българският й корен и тайните на българските обреди. Тогава русенката се превърща в магьосница, в наречница , която съхранява и разпространява духовния смисъл на нашите традиции и връща на думите тяхната сила. Защитава дипломна работа на тема „Българското обредно наричане като терапия” , обикаля страната , за да изнаса семинари „Скритото знание на българите” и „Дарът на корена”.
В „Дома на Господ” са събрани всички онези истории, които тя е споделила с хората на своите семинари. Жанрът на книгата си Де Мео сама определя като сказание и требник. А най-високата оценка за творбата й дава народната певица Валя Балканска: „Благодаря на Розмари, защото е съзряла огънчето на съхранената българска душа и през тръните и плевелите е отворила път към нея. Като прочетох и 11-те народни повели в тази книга, събрах внуците си и четох и на тях. Мисля си, че това е книга с корени и че ще бръкне на много българи в душите…”
Източник: http://narichane.com

Тайнството и силата на наричанията разкри в книга Розмари Де Мео
Авторката на „Стопанката на Господ” е дъщеря на известния русенец и бивш лидер на СДС Йордан Де Мео.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе