Новини

Таня и Георги Пасеви: Чувстваме се на мястото си в ателието на кукления театър

Таня и Георги Пасеви се чувстват на мястото си в ателието на кукления театър
Таня и Георги Пасеви се чувстват на мястото си в ателието на кукления театър

Двама русенски художници избраха работата в кукления театър пред учителската професия. След 20-годишен стаж като преподаватели по изобразително изкуство, арт двойката Таня и Георги Пасеви каза сбогом на образователната система и избра творческата свобода.

Напуснахме, за да се съхраним като творци, признават двамата талантливи живописци, възпитаници на проф. Николай Русчуклиев от Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново.
От есента на миналата година те работят като художници–изпълнители в русенския куклен театър. Чувстват се удовлетворени и щастливи, въпреки по-ниското възнаграждение. Не съжаляват за резкия завой в живота си и се чувстват на мястото си в ателието на театъра сред куклите и декорите .Малко им е тъжно, че учениците им не спират да им пишат, колко им липсват и искат да се върнат при тях. „Ще бъдем послушни, господине, моля ви върнете се“, чете част от имейлите им Георги Пасев.
Всичко започва след случайна среща с тяхна състудентка, сценографка, поставяща в русенския куклен театър пиесата „Трите прасенца“. Сценографката ги моли да помогнат в направата на куклите и декора, тъй като в ателието има недостиг на художници-изпълнители, а сроковете са кратки. Таня и Георги Пасеви приемат предложението и започват работа. Денем даскалуват, а нощем правят куклите. Ходехме някак „разкрачени“ между едната и другата работа, но ни беше интересно и искахме да покажем какво можем, спомня си Георги. Така оживяват добрите прасенца и лошият вълк, а след тях идва ред на персонажите от „Малката кибритопродавачка“. Директорът на кукления театър Теменуга Хараланова им предлага да работят в театъра и арт двойката приема. Новото поприще ги увлича не само като изпълнители, но и като автори на сценография за коледен спектакъл, наречен „Приказка за камината“.

В сградата на кукления театър изложба на рисунки изпълва преддверието и фоайето
В сградата на кукления театър изложба на рисунки изпълва преддверието и фоайето

Пасеви показват декорите и куклите, които са направили за петте месеца в театъра. Увлечени са и са убедени, че кукленият театър е в период на възраждане. Всъщност, двамата попадат в него тъкмо по времето, когато театърът набира темпо в търсенето на хора за екипа си. За двойката приложната работа е нещо естествено. Завършили са паралелката „Промишлен дизайн“ в художественото училище в Казанлък и оттогава имат отношение към тази специалност. По-късно, учат във Великотърновския университет, във Факултета по изобразително изкуство, в класа на проф. Русчуклиев. И двамата са сред най-талантливите му и доказани студенти, и двамата са сред водещите художници на русенското дружество на художниците, а доскоро Георги Пасев бе и негов председател.

Таня и Георги Пасеви се чувстват уютно в кукления театър
Таня и Георги Пасеви се чувстват уютно в кукления театър

Но на новото място Таня и Георги Пасеви съвсем не са загърбили работата с деца. Достатъчно е да влезете в сградата на кукления театър и да видите изложбата на рисунки, която изпълва преддверието и фоайето. Десетки творби на деца от предучилищна, до тийнейджърска възраст, са превърнали пространствата в изложбена зала. Темата е „Нарисувай ми ангел“, която арт двойката с педагогически опит е поставила на децата. Проектът предвижда децата да дадат воля на собствената си представа за това какво е ангел, а под рисунката си да напишат, какво мислят за небесните ангели. Децата харесват темата и изпращат над 300 рисунки с вдъхновяващи текстове под тях, като: „Ангелите са добри, красиви и помагат на хората“, „Мама е ангел“ и т.н… Пасеви са отличили и наградили 26 от всичките 325 рисунки, изпратени не само от Русе, но и от Варна, Габрово, Велико Търново и други градове.
Част от тези рисунки Пасеви имат идея да се издадат като картички, а самите творби да бъдат подарени на детското отделение на „МБАЛ Канев“. Инициативата е получила благословията на русенския митрополит Наум. Освен това, по детска рисунка, художниците Таня и Георги Пасеви ще изработят кукла, която ще се връчва като награда за добротворчество, присъждана за хуманна постъпка, обясняват двамата.

Автор: Валя Караджова

Снимки: Личен архив

Общо
Таня и Георги Пасеви: Чувстваме се на мястото си в ателието на кукления театър
Заглавие
Таня и Георги Пасеви: Чувстваме се на мястото си в ателието на кукления театър
Описание
След 20-годишен стаж като преподаватели по изобразително изкуство, арт двойката Таня и Георги Пасеви каза сбогом на образователната система и избра творческата свобода.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker