Новини

Терапията „ Брейн баланс “ – шанс за децата с неврологични разстройства

Книгата „Откъснати деца“ на д-р Робърт Мелило предлага програма за преодоляване на проблемите

Книгата „Откъснати деца“ на д-р Робърт Мелило предлага програма за преодоляване на проблемите.
Иновативната терапия „ Брейн баланс “ (Мозъчен баланс) на американския невролог д-р Робърт Мелило е революционен метод за преодоляване на нарушения в детска възраст като: аутизъм, дефицит на вниманието и хиперактивност, обсесивно- компулсивно разстройство, дислексия и др

Иновативната терапия „ Брейн баланс “ (Мозъчен баланс) на американския невролог д-р Робърт Мелило е революционен метод за преодоляване на нарушения в детска възраст като: аутизъм, дефицит на вниманието и хиперактивност, обсесивно- компулсивно разстройство, дислексия и др.. Над 15 години той разработва и прилага своята Програма за балансиране на мозъка при деца с неврологични нарушения, а през 2009 година издава в Америка книгата „Откъснати деца“ , която на разбираем език помага на родителите да разберат проблемите на своето дете и да му помогнат да ги преодолее. Книгата става сензация, а в началото на тази година тя вече излезе и на български език. По този повод авторът беше в България и популяризира своята програма, тъй като в Европа тя още е слабо позната.  За да бъде от полза на своите читатели, „Здраве да е“ ще ви запознае с изводите, до които е стигнал д-р Мелило за причината за тези неврологични нарушения и със същността на неговата терапия.
„Функционално откъсване“, а не патология в мозъка
е причината за аутизма, синдрома „Дефицит на вниманието и хиперактивност“, дислексията, обсесивно- компулсивното разстройство.  В повечето случаи няма и генетично нарушение. До този извод стига известният американски невролог след задълбочени изследвания и наблюдения.  Интересът му към темата е не просто научен, но и личен.  Неговият син има дефицит на вниманието и хиперактивност и като баща той започва да търси не само причината, но и решение на този проблем. И го намира.
Какво всъщност представлява „функционалното откъсване“?  Проблемът е в нарушената комуникация между невроните мрежи и най-вече между двете полукълба на мозъка. Мрежите между двете полукълба не могат да комуникират и да обменят информация и да се синхронизират. Д-р Робърт Мелило обяснява, че причината за това е, че полукълбата се развиват и съзряват с различно темпо. Все едно имаме нов и стар компютър, единият е с нов и бърз процесор, а другият със стар и  бавен. Двата компютъра не са повредени, но не могат да се свържат и синхронизират. Когато дадена област от мозъка не е съзряла, тя работи по-бавно и не може да се свърже и комуникира с другите области на мозъка. Затова при всички тези деца наблюдаваме неравномерно развитие на уменията, проблемите им не са във всички сфери. В определени области те могат да бъдат много добри, дори изключителни, но в други да им липсват основни умения.
Това, което и родителите, и специалистите трябва да знаят, подчертава авторът на „Откъснати деца“, е, че  при споменатите неврологични разстройства има напреднало развитие в едни области и изоставане в други. Именно това е причината да се появят симптоми като дефицит на вниманието и хиперактивност, отбелязва американският учен.  При аутистите например лявото полукълбо е много развито и тези деца обикновено са силно надарени – могат да запомнят могат да запомнят числа, имат добре развита фина моторика, съвършен музикален слух или невероятна памет. Това са умения на лявата хемисфера. При тези деца мрежите в лявото полукълбо са по-добре свързани от обичайното. Връзките са много силни и преработват информацията нечовешки бързо. Дясното полукълбо обаче е много незряло за възрастта им, отбелязва д-р Мелило.  Там връзките са слабо развити, това важи и за връзките между двете полукълба. Затова се наблюдават незрели невербални умения. Не разбират социалното общуване и емоциите, не умеят да проявяват емпатия, да внимават и да виждат цялостната картина на нещата. Именно този дисбаланс, който наричаме асинхронност в развитието, е причина за проблема, категоричен е д-р Мелило.
Защо става така, кои фактори влияят?
Той е установил над 50 фактора, свързани с начина на живот. На първо място е възрастта на родителите. Ако жената е над 35 години, а мъжът над 40 рискът детето да има неврологично нарушения се увеличава в пъти. Ако родителите страдат от диабет, високо кръвно налягане или имат възпалителни процеси, това също се отразява на плода. Замърсената  с токсини среда, повишените нива на стресовите хормони също са фактори, които влияят на майката и бащата още преди зачеването. Според д-р Мелило  те могат да изключват или потискат някои гени, които контролират функционалното свързване, формирането на функционалните връзки в мозъка. Ето защо тези проблеми започват още в утробата или през първите 3 до 6 години от живота на детето, когато мозъкът и неговите полукълба се развиват и започват да образуват връзки помежду си. Авторът на програмата „Брейн баланс“ смята, че всичко в заобикалящата среда, вкл. храненето, което се отразява на здравето, влияе и на мозъка. Всички тези фактори имат отношение към нарастването на неврологичните разстройства при децата.
През последните години аутизмът е епидемия.
Докато до преди 30 г. в САЩ случаите на аутизъм са били 1 на 10 000 деца, сега те са 1 на 67  или 1 на 42 момчета, обръща внимание неврологът.  Д-р Мелило изрично подчертава, че този ръст е реален и не се дължи на това, че днес го откриваме по-рано  и разпознаваме тези проблеми по-добре или че са се променили диагностичните критерии. При това тенденцията се наблюдава в целия свят. Според д-р Мелило напредъкът на технологиите същоима пръст за тази тревожна статистика, тъй като хората все повече се обездвижват. Познаването на факторите, които влияят върху мозъка дава възможност за превенция и за предотвратяване на бедата. Към момента авторът на  „Откъснати деца“ е създал над 100 центъра в САЩ, които работят с деца с неврологични проблеми по неговата програма. 10-годишният му опит и работата му с над 70 000 деца е много оптимистична. По думите му ако не при всички, то при горяма част от тях резултатите са поразителни.
Програма за балансиране на мозъка
Програмата на д-р Мелило е 12-седмична и се базира на известни подходи:  физически упражнения, стимулиране на различни мозъчни центрове, поведенчески и академични интервенции, промени в храненето. Уникален е начинът, по който те се прилагат. Идеята е да насочим усилията към определени зони в мозъка, които не са достатъчно зрели и активни. „Чрез тази латерализирана стимулация ние подтикваме растежа и развитието на изоставащото полукълбо. Така коригираме дисбаланса и елиминираме корена на проблема. Повечето специалисти използват само един подход – само физически упражения, само трудова терапия, само музика, само промяна в храненето или само зрителна стимулация,  само академични занимания или само поведенческа терапия. Ние ги съчетаваме всичките, като ги насочваме към слабите зони в мозъка.“ – обяснява създателят на програмата. Деца с нарушено внимание например могат да имат  да има проблеми с почерка и равновесието, или със слуховата и зрителна преработка на информацията, а също недоразвито обоняние. Такива деца може да са капризни към храната, да имат храносмилателни смущения, имунни нарушения, възпаления или екзема. Именно затова се налагал комплексен подход. На първо място обаче трябва да се определят областите на изоставане на детето – дали те са свързани с лявото или дясното полукълбо или пък има нарушения на връзките и в двете.  Проблемите и нуждите на всяко дете се оценяват индивидуално и според тях му се изготвя програма за хранене, умствени и физически занимания, обучение и насочени умения. Програмата е базирана холистичен подход, чрез който се преодоляват дефицитите. Според д-р Мелило добрата новина е, че мозъчните връзки и функции могат да бъдат подобрени, когато мозъкът се стимулира и обучава. Просто трябва разбиране и търпение.
Д-р Робърт Мелило казва, че неговата книга специално е насочена към родителите и че тя може да им помогне да се справят без лекарска помощ и медикаменти. Той има сайт https://drrobertmelillo.com/, където може да се намери допълнителна информация. Всеки, който желае, може да се свърже с него и за целта има специална електронна форма.

Общо
Терапията „Брейн баланс“ – шанс за децата с неврологични разстройства
Заглавие
Терапията „Брейн баланс“ – шанс за децата с неврологични разстройства
Описание
Книгата „Откъснати деца“ на д-р Робърт Мелило предлага програма за преодоляване на проблемите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker