Новини

Тест за С-реактивен протеин, ако искаме да сме дълго млади

Неговите високи нива са маркер и за сърдечно-съдови заболявания

Тест за С-реактивен протеин.

Направете си тест за наличие на С-реактивен протеин в кръвта, съветва прочутият д-р Оз всички свои зрители, които искат да останат дълго млади.

Направете си тест за наличие на С-реактивен протеин в кръвта, съветва прочутият д-р Оз всички свои зрители, които искат да останат дълго млади. Това изследване е индикация за възпалителни процеси в тялото, които когато станат хронични, водят до състаряване и до развитие на редица дегенеративни заболявания.
Ако сте около 30-годишни и С-реактивният протеин (CRP) в кръвта ви e под 1 мг/л, значи всичко е ОК и вие трябва да се тествате през няколко години. Ако е над нормата и особено ако сте по-възрастни, изследването трябва да се прави всяка година. При 1,3 мг/л имаме индикация за възпалителен процес , който трябва да лекуваме.
По време на всеки възпалителен процес в кръвта се появява специфичен анормален протеин, наречен C-реактивен протеин (CRP). Когато човек е здрав, този протеин отсъства, но при тежки травми, бактериални инфекции, възпаления, хирургични операции и неопластични заболявания той е повишен значително, понякога над 100 пъти.
След изключване на активен възпалителен процес повишеният CRP е чувствителен диагностичен и прогностичен маркер и за сърдечно-съдови заболявания.
Проучване на New England Journal of Medicine сочи, че хора с високи нива на С-реактивния протеин са 3 пъти по-застрашени от смърт, дължаща се на сърдечен инфаркт. От 2003 г. Американската кардиологична асоциация (American Heart Association) и центровете за контрол и предпазване от заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) включват теста за С-реактивен протеин като скринингов за откриване на коронарни възпалителни процеси и за повишен риск от сърдечни инциденти.
Американски учени са стигнали до извода, че провъзпалителните цитокини (б.а. – те са малки сигнални протеинови молекули, които се произвеждат от специфични клетки на имунната система и играят роля да регулират имунитета) са причината, която поддържа системен възпалителен процес, доказуем чрез силно повишените стойности на С-реактивния протеин в кръвта.
Този тест обаче не е достатъчен, за да идентифицира точното място на възпалението, затова, когато той има завишени стойности, се препоръчва цялостно изследване на всички възпалителни цитокини, за да се насочи лекарят към специфичния медиатор, причиняващ или допринасящ за болестното състояние.Така той може да назначи специфична терапия, която се прицелва в специфичните възпалителни цитокини, отговорни за лошото състояние на организма.
Как можем да се предпазим от про-възпалителни цитокини? Оказва се, че приготвянето на храната при високи температури се образуват анормалните протеини, които водят до възпаления. При този процес глюкозната молекула се свързва с протеините и образува увредени протеинови структури. С натрупването си те въздействат върху клетките и предизвикват образуването на про-възпалителни цитокини. Така че човек трябва да внимава с какво се храни, ако иска да запази здравето си. Така че , ако искаме да не провокираме или пък да овладеем възпалителните процеси в тялото си, трябва да ограничим консумация на захари, големи количества млечни продукти и храните, готвени при висока температура.
През 1999 и 2000 г. четирима автори доказват, че докозохексеновата киселина (DHA), която се съдържа в рибеното масло, потиска 90 % от опасните възпалителни фактори. Други добавки, понижаващи нивото на цитокините, са: DHEA – дехидроепиандростерон, витамин К, гама-линоленова киселина и екстрактът от коприва . Някои антиоксиданти, като витамин Е и Н-ацетил цистеин, също намаляват про-възпалителните цитокини и оказват защита срещу техния токсичен ефект.

Общо
Тест за С-реактивен протеин, ако искаме да сме дълго млади
Заглавие
Тест за С-реактивен протеин, ако искаме да сме дълго млади
Описание
Неговите високи нива са маркер и за сърдечно-съдови заболявания.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker