Новини

Започва изграждането на първата в Европа магистрала за велосипедисти

Първата европейска магистрала за велосипедисти ще е в Лондон
Първата европейска магистрала за велосипедисти ще е в Лондон

Това става ясно от предаването по БНТ – „Зелена светлина – на фокус“.
Протестът на колоездачите в Лондон през декември 2013-та, когато за две седмици по улиците на британската столица загинаха шестима велосипедисти, беше началото на зелената идея. Конкретното искане не беше за оставка. Всъщност би било безсмислено, тъй като кметът на града Борис Джонсън е запален колоездач, абсолютен почитател и защитник на този вид транспорт, разказва в репортажа Милен Атанасов.
Кметът на Лондон смята, че карането на колело е екологично, здравословно и много забавно занимание. Такава е и визията на кмета за бъдещето – велосипедният транспорт да се интегрира умно и полезно в инфраструктурата на Лондон. Естествен процес в отесняващия град – критичната маса на велосипедистите е нараснала дотолкова, че да потърси решения и да ги превърне в действия.
Тук вече протестът на велосипедистите добива смисъл. Изнесените данни за зачестилите сблъсъци между тежки транспортни средства и колоездачи предизвика недоволство. Което пък доведе до краткосрочни и дългосрочни действия. При краткосрочните управата разположи допълнителни полицейски постове на 166 ключови места в пиковите часове. Зачестиха актовете, съставени както на шофьори, така и на мотористи и велосипедисти.
Дългосрочната визия взе под внимание проучванията на трафика, мненията на велосипедните и таксиметровите организации, данните от видеоматериали и изследване на неизползваните възможности на градските пространства. В резултат Борис Джонсън и експертите от програмата за развитие на транспорта в Лондон превърнаха мечтата в реалност. В британската столица започва изграждането на първите в Европа магистрала за велосипедисти. Две на брой, които ще кръстосват града, следейки основните велосипедни трасета. Точно така, магистрали. Защото обикновените велоалеи и пътеки не могат да поберат 170-те хиляди колоездачи, които всеки ден се движат по улиците на Лондон.
Но да се върнем отново на протеста на колоездачите отпреди две години. Те поискаха отделянето на адекватни средства за трайно решение на проблемите с трафика – недостатъчно пространство за транспорта на две колела, опасни точки при пресичането на пътищата и контакт с други транспортни средства и така нататък. Ето ги и средствата. Велосипедната революция в Лондон в пари струва 913 милиона лири. Поне толкова са предвидени за нея.
Струва си: заради очакваното облекчаване на трафика с близо 60 процента в пиковите часове, заради факта, че шестте хиляди велосипеда под наем ще намерят достойни маршрути за приложение, заради възможностите многобройните туристи да разглеждат забележителностите на Лондон от колело, да спират където поискат, да консумират повече, да отделят на града допълнително време, да се докоснат до него по различен начин, да харчат парите си с удоволствие, да се забавляват допълнително, да разговарят за нови маршрути с представителите на велосипедната общност в Лондон, които създават своя култура в кафенетата и малките работилници.
Е, да не забравяме и общността на професионалните велосипедисти, които разнасят стоки и кореспонденция на две колела. Те също ще получат своето – достатъчо широки алеи за бързо каране, което ще облекчи работата им, ще увеличи курсовете, а оттам и доходите им, категорични са в „Зелена светлина“.
Всичко това се случва на повърхността. Но Лондон крие и допълнителни възможности за колоездене под земята. В изоставените линии на метрото. Плановете те да се превърнат в модерни трасета за велосипедисти изглеждат и звучат все по-сериозно. Някои ги намират за твърде ексцентрични. Някои смятат за такъв и кмета Борис Джонсън. Историята и реализирането на най-смелите проекти, обаче, доказват едно: че революциите, били те и велосипедни, не се правят от обикновени хора. Но пък често са в полза на обикновените хора.

Източник: https://bnt.bg/predavaniya/zelena-svetlina

Общо
Започва изграждането на първата в Европа магистрала за велосипедисти
Заглавие
Започва изграждането на първата в Европа магистрала за велосипедисти
Описание
Стартира изграждането на първата магистрала за велосипедисти в Европа, част от визията на лондонския кмет за колоезденето.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker