Начало - Новини - Започна панаирът на киселото мляко в Разград

Започна панаирът на киселото мляко в Разград

Гостите ще могат да опитат натуралното мляко без каквито и да било добавки

 Традиционният панаир на киселото мляко в Разград започна днес и ще продължи до 24 юли.


Традиционният панаир на киселото мляко в Разград започна днес и ще продължи до 24 юли.

Традиционният панаир на киселото мляко в Разград започна днес и ще продължи до 24 юли. Той заедно със съпътстващия Фестивал на народните традиции и художествените занаяти вече се е превърнал в запазена марка на областния лудогорски град.
По време на международното събитие гостите ще бъдат пленени освен от песни, танци, обичаи и художествени предмети на народни занаяти от страната и чужбина и от прочутото капанско кисело уверяват, организаторите.
Каква е тайната му ли? Никой от майсторките му, не издава рецептата. А тя е древна и се предава от майка на дъщеря или от баба на внучка. Онези, които владеят тайната, само малко открехват завесата – че е най-важна закваската, че за да стане гъсто и каймаклия, да има уникален вкус, млякото трябва да се излива отвисоко през пръстен. В миналото едно от качествата, по които капанците избирали снахите си, било умението да правят кисело мляко. Не случайно в разградските села се пее песен за киселото мляко. Съхранената традиция днес вече е предпоставка за развитие на еко, селски, фестивален туризъм в Лудогорието.
По време на панаира на киселото мляко гостите не само ще видят, но и ще могат да опитат натурално кисело мляко без каквито и да било добавки. Разбира се, като със всичко друго, трябва да се внимава с количеството, защото капанското кисело мляко е с висока масленост. Затова пък полезните пробиотици са здравословни, така че на празник по-добре да не изпадаме във фобии. Освен това организаторите са се погрижили посетителите на тридневното шоу да изгорят достатъчно калории от състезания, песни, танци, въобще от приятни емоции.

Започна панаирът на киселото мляко в Разград
Гостите ще могат да опитат натуралното мляко без каквито и да било добавки.

Коментари

Преминете на горе