Новини

Първото новородено бебе в Русе през 2016-а е момиче

Драстичен спад на раждаемостта през 2015-а , започва битка с демографския срив

Първото новородено бебе в Русе през 2016-а е момиче.
През новата 2016 година първото новородено бебе в АГ-комплекса на МБАЛ-Русе е момиченце с ръст 49 см. и тегло 3 кг.

През новата 2016 година първото новородено бебе в АГ-комплекса на МБАЛ-Русе е момиченце с ръст 49 см. и тегло 3 кг.То идва на бял свят чак по обяд, в 12,,10 часа. През новата година към актива на Русе трябва да прибавим още две новородени момичета. Децата се появяват на бял сват в МБАЛ-Тутракан, но техните майки са русенки, съобщава местната журналистка Калина Грънчарова. Като че ли за Русе Новата година ще е благодатна към дамите. В София, в двете най-големи акушеро-гинекологични болници – „Майчин дом“ и „Шейново“, първите новородени през 2016-а са момченца.
Като оставим шегата настрана, момиченца или момченца не е толкова важно, по-важно е, че у нас равносметката с раждаемостта е тревожна. Драстичен спад на раждаемостта през 2015-а, през последните 12 месеца у нас са се родили под 60 000 деца, съобщи „Нова нюз“. През 2014-а живородените деца са били 67 585. София, Пловдив и Варна са областите с най-висока раждаемост за миналата година. В Разград, Ямбол и Видин ситуацията е особено тревожна, защото там са проплакали най-малко бебета. Емиграцията, бедността, традиционните нагласи сред младите за отлагане на първото дете, репродуктивните проблеми – това са само част от причините за демографския срив. Той се движи с най-големи темпове в Северозападния и Северен централен район, като една от основните причини е обезлюдяването и намаляването на жените във фертилна възраст. В тази връзка е показателно, че в последния ден на 2015 година само едно бебе проплака в Русе около 14 часа – момиченце с идеални мерки – 3 250 гр. и 51 см.
Дните обаче са празнични и нека не бъдем черногледи и да си пожелаем през 2016-а постепенно увеличаване на българчетата. Все пак в края на 2015-а кабинетът план за 2016 година за изпълнение на актуализираната Националната стратегия за демографско развитие на населението в Република България. В него са предвидени редица мерки за преодоляване на ниската раждаемост, високата смъртност, динамичните миграционни процеси, намаляването и застаряването на населението и на работната сила.
Намеренията са да се насърчи раждаемостта чрез създаване на по-благоприятна среда за отглеждане на деца, подобряване на репродуктивното здраве и репродуктивната култура, по-добро общо здраве на населението, намаляване на майчината и детската смъртност. Планът предвижда да се разработи адекватна миграционна и имиграционна политика, за да се намали броят на младите хора, които напускат България. Каквито и стратегии да се пишат, ако икономиката не заработи с по-бързи обороти и шансът за реализация у нас не се увеличи, едва ли ще се постигне очакваният ефект.

Общо
Първото новородено бебе в Русе през 2016-а е момиче
Заглавие
Първото новородено бебе в Русе през 2016-а е момиче
Описание
Драстичен спад на раждаемостта през 2015-а , започва битка с демографския срив.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker