Новини

Първите консуматори на кафе са били кози

Обратно на широко разпространеното мнение, че кафето пречи на съня, експерти твърдят, че напротив – то помага да спим по-добре

Специално кафе.
Успокояващите качества на кафето, са характерни само за специалните видове кафе.

Знаете ли, че кафето е било открито от кози? Преди около 1000 години тези бозайници не оставили своя собственик да спи цяла нощ. Ще се запитате защо? Отговорът е, защото пирували с малките червени плодчета на кафето. От това те станали толкова енергични, че не оставили човека да мигне.
Някога кафето се е използвало като прехрана. Номадите, които са събирали плода, го увивали в мас, слагали го в пазвите си, когато отивали на лов. В определени моменти кафето ставало единствената им храна. Благодарение на това номадите успявали доста често да се върнат у дома с улов.
Днес не е така. Махат се обвивката и месестите части на кафето, пече се само костилката, след което тя се смила, за да се направи от нея напитката. От обвивката и месестите части може да се приготви чай. Всъщност кафето от основен източник на енергия се е превърнало в нещо, което ни доставя удоволствие. Противно на широко разпространеното мнение, че тази напитка ни пречи да спим, експерти по кафето твърдят, че напротив- то помага да спим по-добре. Както става ясно обаче, тези успокояващи качества на кафето, са характерни само за специалните видове кафе.
„Приблизително около 10 % само от произведеното кафе е специално. Още 10 % могат да бъдат приети за много добро кафе“, споделя експертът по кафето Йордан Дъбов в предаването „Преди обед“ на бТВ. „За да се нарече едно кафе „специално“, то трябва да е минало през многобройни дегустации и тестове, единствено от малки ферми, които поддържат качеството и имат подходящи климатични условия за отглеждане на кафе. Това кафе се събира ръчно, пече се в пекарна за гурме кафе и се пакетира до 1 /един/ час след печене, за да има максимално добро съхранение на всички достойнства на този плод“, обяснява още Дъбов.
Българинът, чиято професия е дегустацията на кафе, подчертава, че качественото кафе е полезно за организма, докато некачественото може дори да ни навреди.. Организмът всъщност се опитва да изхвърли течността, която е попаднала в него. Точно затова хората, които пият масовото кафе стават по-нервни“ – казва Дъбов. По думите му хората живеят в заблуда, че кофеинът е този, който ги държи будни „Кофеинът всъщност се вади от кафето и се слага в приспивателните, болкоуспокояващите“, разкрива кафе- инструктурът. От „специалното“ кафе може да изпиете около 20 малки чаши кафе на ден, а еспресо – до 8, обяснява още той.
Арабика и Робуста са двата обичайни вида зърно, които са смесват и търгуват. Арабиката дава аромата и киселинността (плодова свежест) на чашата кафе. Зърната Арабика са с по-малко съдържание на кофеин, което е свързано с надморската височина, на която се отглежзат (900 – 2000 м.)
Професионалните дегустатори използват къпинга (метод за анализ и оценка на кафето по аромат, вкус и цялостно усещане в устата) за определяне на всеки елемент от вкусовите качества на кафето: аромат, киселинност, тяло, сладост, послевкус и баланс, чрез които се определя комплексната оценка.
Кафе експертът Йордан Дъбов е съосновател на Асоциацията на българските баристи, собственик на Първата българска пекарна за специални кафета DABOV Specialty Coffee, на My Gourmet World – компания, специализирана в доставката на гурме напитки. Става въпрос за специални реколти от кафета, които производителите продават само на предварително одобрени пекари. От 2009 г. той е и лицензиран кафе-инструктор и маестро бариста 2-ро ниво от Европейската асоциация за специално кафе – SCAE (Specialty Coffee Association of Europe).
Кафетата DABOV Specialty Coffee се избират след многобройни дегустации, както на място, така и в лаборатория. Първоначално се тества зеленото кафе, което се изпича на различни нива и се дегустира няколко пъти по няколко различни метода, споделя експертът по кафето.
Йордан Дъбов е човекът, който отговаря за качеството на зеленото кафе. Той пътува всяка година до страните производителки, където избира партидите и договаря условията. Изборът на зелено кафе, българинът прави, след като се запознае на място с производителите, с технологията на обработка на кафето, с начина на съхранение и транспортиране и най-накрая с вкусовия профил на различните партиди кафе. Йордан Дъбов е и международен съдия на конкурса Cup of Excellence, което му дава възможност да дегустира многобройни партиди кафе годишно.

Общо
Първите консуматори на кафе са били кози
Заглавие
Първите консуматори на кафе са били кози
Описание
Обратно на широко разпространеното мнение, че кафето пречи на съня, експерти твърдят, че напротив- то помага да спим по-добре.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker