НовиниОт природата

Първият еко град във Великобритания ще посрещне жителите си догодина

„Образецът” ще е без емисии от въглероден диоксид и с еко кръчма

Еко град с 393 къщи с висока енергийна ефективност.
Еко град с 393 къщи с висока енергийна ефективност.

Еко град във Великобритания ще посрещне първите си жители през пролетта на 2015 година. Компанията А2 Dominion се е заела с предизвикателството да създаде 6000 еко къщи в Бистър, Оксфордшир.
Като начало новаторският проект включва 393 къщи с висока енергийна ефективност, без емисии на въглероден диоксид. За целта ще бъдат използвани най-новите технологии в света в областта на възобновяемите енергийни източници и на строителните „зелени” технологии. Създателите на уникалния проект имат за цел новият град да бъде самоподдържащата се структура, където човекът е интегриран в околната среда и неговият отпечатък върху природата е сведен до минимум.
Английското правителство стартира програма за създаване на еко градове през 2007 година. В резултат Министерството на общините и местното самоуправление обявава конкурс за изграждане на 10 еко града. Концепцията става обект на силни полемики, в резултат на което се публикуват стандратите, на които един град трябва да отговаря, за да бъде зелен и устойчив. През 2011-а е избран един проект за реализация – този в Бистър, а през тази година започва и строителството. Идеята е той да се превърне в модел на съвременен град, който да предостави високо качество на живот на своите жители, но без да прави компромис с опазването на природата.
Еко градчето в Бистър е наречено „Образецът”. В него ще има начално училище, търговски център, еко кръчма, еко бизнес център, 40 % зелени площи. Домовете ще бъдат изградени с троен стъклопакет, със системи за събиране на дъждовната вода и рециклиране на течността. Те ще държат топло през зимата и ще поддържат оптимална температура през лятото, сами ще се справят с разлики до 10 градуса в температурите на околната среда. Ще има специална система за редуциране на отпадъците. Електричеството ще се генерира от соларни панели, които ще поддържат 550 жилища. Отоплението и топлата вода ще се осигуряват от комбинирана топлинна и илектрическа енергия, а излишната електроенергия ще се продава на националната мрежа.
В градчето ще се насърчава животът на открито и биоразнообразието в средата. Там ще има велосипедни и пешеходни алеи, автобусни спирки на не повече от 400 метра от всеки дом. Превозните средства ще се задвижват с електричество и затова са предвидени зареждащи устройства. Хората ще бъдат насърчавани да използват повече екологогични транспортни средства, когато се придвиждат до работа.
Образецът” ще предлага модерен дизайн, но залага на традиционните ценности. Неговите архитекти искат съседите да се познават и да общуват помежду си. Затова проектират така отделните домове, че между тях да има не стени, а зелени пространства – градинки, пейки, детски и спортни площадки, места за барбекю.
Интересно е да отбележим, че освен всички екологични стандарти, на които градчето трябва да отговаря, има изискване поне 30 % от жилищата да са на достъпни цени. През 2015-а ще видим как този модел в действителност функционира, нещо изключително важно с оглед на огромната необходимост да заживеем в съгласие с природните закони, за да не унищожаваме планетата си.

Общо
Първият еко град във Великобритания ще посрещне жителите си догодина
Заглавие
Първият еко град във Великобритания ще посрещне жителите си догодина
Описание
„Образецът” ще е без емисии от въглероден диоксид и с еко кръчма
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker