Новини

Ключът към свалянето на килограми

Четирите най-важни емоции, които са склонни да доведат до провал добрите ни намерения

Четирите най-важни емоции, които са склонни да доведат до провал добрите ни намерения.
Ключът към свалянето на килограми.

Всеки клиент, който е консултирала до сега Синтия Сас, който се опитва да свали килограми често казва: „Аз просто трябва да тренирам повече.“ Но истината е, че не е толкова просто, а сега ново проучване потвърждава това, което тя наблюдава сред много свои клиенти – че истинският ключ към управлението на тегло е емоционалното състояние на човек. Проучването, поръчано от здравната мрежа „Oрландо Хелт“, установило, че 90% от анкетираните са омаловажили най-същественият фактор, свързан със загуба на тегло: психологическата връзката между храната и физическите упражнения. По-голямата част (60%) от участниците определили диетите и физически упражнения като най-големите пречки, но ако това е вярно, то тогава загубата на тегло щеше да бъде много по-лесна.
Синтия Сас е работила с много клиенти, които могат да си позволят персонален треньор, дори и личен готвач или доставка на специални храни за отслабване, и все пак въпреки тези ресурси, те сами се саботирали чрез емоционалното хранене. Ако се окажете в същата ситуация, фокусирайте се върху чувствата си първо, а не върху диетата и упражненията. Ето четирите най-важни емоции, които могат да провалят добрите намерения на човек.
Щастие – докато някои от нейните клиенти са на прав „път“, когато са щастливи, други са си изградили един модел на празнично преяждане. Това има смисъл, защото хората са културно насърчавани да се свързват с храната, за да сплотяват, възхваляват и възпоменават. Така, че ако по време на празниците, се хванете, че сте привлечени към твърде много изкушения, защото сте доволни от допълнителните бонуси, наслаждавате се на почивката, или времето си с приятели и семейство, опитайте нехранителни начини за веселие. Вместо да готвите или да ядете, планирайте излет, пързаляне с кънки, или разходка сред природата пеша. И най-важното намерете начини да изразите чувствата си, вместо да ги ядете. Когато сте заети, с радост ще се изненадате колко малко ще мислите за храна.
Печал- много от клиентите на Сас си спомнят, че са били успокоявани с храна като децата. Дали това е било след загубата на домашен любимец, одрано коляно, или лош коментар от съученик, много от нас са били утешавани с храни като сладолед, шоколад, или макарони със сирене. Ако се окаже, че отново повтаряте този модел като се храните след тежък ден, експериментирайте с алтернативи. Вместо да си давате емоционална прегръдка с яденето, покажете чувствата си като се обадите на приятел. Или опитайте други успокояващи поведения, като да си вземете топла вана, да прекарате време с любящ домашен любимец, или гледайте тъжен филм и си поплачете добре. Понякога да се отдадете на чувствата си е най-добрият начин да се предпазите от тях вместо да ги подтискате или да се опитвате да се справите с тях с помощта на храна.
Гняв- изненадващо, но факт: един от най-редовните пробиви на клиенти на Сас е, че те често посягат към хрупкави или дъвчащи храни като начин за справяне с агресията. Независимо дали това е чувство на неудовлетвореност от шеф, колега, половинката, или стреса от ежедневното пътуване, справянето чрез дъвчене е доста общ модел. Според нея хора, които са склонни да „ядат от гняв“ могат да прекратят модела чрез намиране на други физически начини, за да го освободят. Обикновено алтернативите включват нещо, което поддържа мозъка и ръцете заети, като почистване, разчистване и организиране на килера или чекмеджетата, рисуване, живопис, или дори игра на видео игри. Ако успешно (и здравословно) изразявате вашата агресия, е много по-малко вероятно да търсите храни като чипс или бонбони.
Страх – когато Сития Сас се чувства тревожна или притеснена, тя губела апетита си. Но за някои от клиенти й яденето става основното разсейване, което им позволява да изключат страха, поне временно. Тя разказва за своя клиентка, коята между отделните хранения и междинните хапвания се чувствала задължена да смуче бонбон или да дъвчете дъвка, защото постоянният й ангажимент с яденето й помагал да не се фокусира върху притесненията си.
Това е екстремна ситуация, но със сигурност много хора, които нервно похапват дори по няколко пъти на ден могат да консумират стотици допълнителни калории. Ако това е вашият модел, опитайте се да го спрете с това, което най-добре ще ви помогне да се справите с чувствата си. Медиация, дълбоко дишане, йога, или разтягане може да помогне на едни. За други изговарянето на страховете, или правенето на конкретни списъци, които са насочени към това, какво може и какво не може да промените в това, което ви кара да сте нетърпеливи е най-ефективният начин да се справят, и да ограничат желанието си за ядене.

Общо
Ключът към свалянето на килограми
Заглавие
Ключът към свалянето на килограми
Описание
Четирите най-важни емоции, които са склонни да доведат до провал добрите ни намерения.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker