Начало - Новини - Методът на Сакралната архитектура възражда красотата и младостта на женското тяло

Методът на Сакралната архитектура възражда красотата и младостта на женското тяло

Създателка му Натали Дроен излекувала травмите от балета и преобразила фигурата си до съвършенство

Човешката фигура и осите на тялото според сакралната архитектура

Човешката фигура и осите на тялото според сакралната архитектура

През последните няколко години и в България се заговори за метода Сакрална архитектура на тялото, а в София, Пловдив, Бургас се преподава и се организират курсове от квалифицирани специалисти. От септември месец, миналата година, и в Русе всеки четвъртък има занятия, които са водени от Красимира Лазарова и Стойка Терзиева. Създател на Сакралната архитектура е французойката с руски корен Натали Дроен и представлява оздравителна система от физически упражнения, съчетани с дишане, наречено дихание. Системата е предназначена за жената и способства за възстановяване на жизнеността, естествената красота и здраве на нейното тяло. Нещо повече, Сакралната архитектура на тялото е опит за трансформация и поддържане на тялото в ново, изправено, състояние, благодарение на физически упражнения, вътрешна духовна работа, дишане и молитва. Целта на занятията по Сакрална архитектура на тялото е да се възроди природната гъвкавост на ставите и чувствителността на цялото тяло, да се осъзнае тялото като храм на живеещия в него човек.
Сакралната архитектура на тялото/САТ/ е работа със съзнанието чрез движение и дишане, но не е просто система, а жизнена философия. Нейната същност е в това, че здравето е радостно, творческо, свободно протичане на живота и, че възрастта не означава стареене, а „израстване“. Младостта – това не са годините, а състояние на душата, твърдят последователи на създателката.
Благодарение на интересния си живот, Натали Дроен стига до дълбоки прозрения за жената и женското тяло. Тя е балерина, която слага край на балетната си кариера на 65-годишна възраст. В този период от живота си тя създава Сакралната архитектура като я прилага върху себе си и с нейна помощ успява да излекува травмите си от работата като балерина и да оздрави тялото си. Ако сме гледали нейни снимки, документални записи или клипове в Интернет знаем, че на преклонна за повечето хора възраст/ умира на 89 години/ Натали Дроен е изглеждала превъзходно, с тяло на богиня, въпреки че е родила седем деца.

Натали Дроен, създателката на системата Сакрална архитектура на тялото

Натали Дроен, създателката на системата Сакрална архитектура на тялото

Чрез движенията и специфичното дишане, характерни за метода САТ, коригираме осанката си, премахваме плоскостъпието, укрепваме гръбначния стълб, възвръщаме подвижността на ставите, нормализираме теглото и кръвното си налягане.
В Сакралната архитектура тялото се разглежда като кръст. По вертикала е гръбначният стълб, краката са опори. Тялото се очертава от 12 оси.Първата е тази на стъпалата, където се учим, че правилното разпределение на тежестта е върху възглавничките им. По всяка вертикала на осите се правят отделни упражнения, за да се изправи тялото и се подреди правилно.
Има един поклон, при изправянето от който прешлен по прешлен се изглажда вертикалата, връзката с Божественото. И още – според Натали, в тялото има, условно казано, „три двойки уши“. И трите имат формата на ембрион като зародиш на ново чуване и осъзнаване. Едните са стъпалата, които се свързват със земната енергия, другите са бъбреците, които обработват информацията в тялото.Третите са ушите на главата, които ни свързват със света.
Центърът на тялото на жената е в пъпа. Натали Дроен уподобява корема на чаша, в която се ражда животът, там се раждат идеите. Там е дълбочината на жената. Ако коремът виси и кръстът е хлътнал, коремът трябва да се укрепи и да се съживят страничните му мускули, да се открият и съживят долните коремни мускули. Колкото и да е странно, гръбначният стълб държи корема. Затова Дроен ни съветва да открием долните коремни мускули, които се намират над срамната кост, да проверим еластичността им и да се опитаме да ги приберем навътре. При това движение аналните мускули трябва да са отпуснати. Изглежда трудно, но е постижимо и, ако се отделят по 15-30 минути дневно на това упражнение, ще се събуди целият корем.
Дишането или Диханието, както е прието да се нарича то в Сакралната архитектура на тялото, е друга важна част в системата на Натали Дроен. При него се вдишва и издишва нагоре. Така самото дишане подрежда тялото в противовес на гравитацията.
Според Натали Дроен, в думата „възраст“, или возрасть на руски, се съдържа идеята за израстването. Старостта не е задължителна. Ако до 40 си се занимавал със себе си, със семейството си, след това започват други години, в които с натрупаното знание, можеш да започнеш да даваш на обществото. Ако с помощта на Сакралната архитектура успеем да построим правилно тялото си, така че това да помогне да излекуваме гръбначния стълб, и болките в тялото, можем да почувстваме здрав фундамент, устойчивост и поддръжка отгоре, която ни лекува и ни направлява.Дори само правилната постановка на стъпалата може да ни даде всичко това. Изпълнявайки движенията, ние се учим да се договаряме с тялото си, да го изпълваме с желание да поправя проблемите , да изпраща диханието в болезнената точка. След като намерим зона на дискомфорт, ние се запознаваме наново с нея, създаваме около нея сила, ограждаме я с внимание и привличаме натам Светлината.Така болката си отива.Практиката на Сакралната архитектура може да се усвои от всеки, главното е да има желание за израстване и развнитие : физическо и духовно. А докато прави това, човек не остарява, а израства, казва последователката на Дроен Алена Мазур.

Автор: Валентина Караджова

Методът на Сакралната архитектура възражда красотата и младостта на женското тяло
През последните няколко години и в България се заговори за метода Сакрална архитектура на тялото, а в София, Пловдив и Бургас се преподава и се организират курсове от квалифицирани специалисти

Коментари

Преминете на горе