НовиниОт природата

Останалите 4-ри жизнени точки в нашето тяло

Те взаимно се стимулират и допълват

Останалите 4-ри жизнени точки също са от значение.
Останалите 4-ри жизнени точки също са от значение.

Миналата седмица говорихме за 4-ри жизнени точки, намиращи се в човешкото тяло. Сега ще се спрем на останалите 4 също толкова важни за нашето лечение.
Петата точка се нарича Шун Май и се намира от вътрешната страна на глезена, под долния край на кокалчето, откъм сухожилието. Тази точка е част от меридиана на пикочния мехур. Когато се комбинира с Джау Хай, намираща се аналогично от външната страна на глезена, двете точки работят за обмяната на веществата, при отоци, подуване, задържане на вода в краката и стъпалата. Важно е да се стимулират едновременно, като се обхване с длан задната част на петата и се масажира с пръсти със средна степен на натиск, за да има по-голям ефект.
Шун Май представлява своеобразен енергиен мост на енергията Ян в краката, а Джау Хай на енергията Ин. Ето защо те взаимно се стимулират и допълват.
Шун Май е най-важната точка за стимулиране на духовната енергия. Петата точка регулира Ин и Ян в тялото и възстановява баланса им на повърхността и във вътрешността му.
Когато стимулираме точно тази жизнена точка тя ни помага и при отпадналост, сухота в гърлото и устата, главоболие, сърцебиене, менингит, болест на Миниер, шум в ушите, артроза на глезена, сърдечни пристъпи, загуба на глас, аритмия, психоза, невроза, депресии, истерии и при възпаления на пикочния мехур. Важно е тук да споменем, че също така намаля риска от инсулт, но също така помага при всякакъв вид слединсултни състояния, като парализа на крайниците, обърканост.
Шестата важна жизнена точка носи името на голяма планинска верига между Тибет и Китай. Наричат я Кун Лун. Тя е като скрита планина в тялото и който я натиска се свързва с истинската планина Кун Лун и силни енергийни полета в природата.
Когато масажираме Кун Лун с нея регулираме телесната си температура, успокояваме гнева, отпускаме мускулите и сухожилията си. Всеки изпробвал този масаж, казва, че след това се стъпва с лекота. Кун Лун се намира на кокалчето от външната страна на глезена. Използвайки я стимулираме съзнанието, укрепваме духа и волята. Масажирането и стимулирането й помага за намаляването на мании като вманиачаване, алкохолизъм, пристрастявания, твърдоглавост. Също така намалява проявите на гняв и агресия.
Голям ефект оказва при подуване и оттичане на краката, крампи, разширени вени, ишиас, дископатии, отпуска мускулите и сухожилията, както и при главоболие и мигренозни пристъпи. От полза е и при висока температура, като я понижава и подобрява терморегулацията. Стимулирането на точката е подходящо да се прилага при дълго и изморително ходене. При масажирането на Кун Лун положителното действие зависи от по-продължителната и честа стимулация.

Стимулирането на жизнената точка помага за намаляването на стреса и тревогата.
Стимулирането на жизнената точка помага за намаляването на стреса и тревогата.

Седмата витална точка в нашето тяло Дзя Чъ се намира в ямката, където се разделят челюстите. Може да се открие и като се тръгне от слепоочието надолу по права линия. Дзя Чъ означава “поддържане на челюстите”.
Когато масажираме точката се образува слюнкоподобна течност, която наричат нефритен елексир. Такава течност се образува и след медитация. Тя представлява чиста енергия. Точките Тай Ян, Дзя Чъ и Фън Чъ прочистват главата и тялото.
При комбинацията от стимулиране на Дзя Чъ и отделянето на нефритения еликсир има ефект при зъбобол, растеж на зъбите, парадонтоза, възпаления в устната кухина, при болки и възпалено гърло, загуба на гласа, световъртеж и главоболие. Допринася за подобряване нормалната функция на щитовидната жлеза. Стимулирането на точката трябва да е с умерен натиск, подобен на масаж.
Последната или осмата витална точка е се нарича Чън Дзян. Те е разположена в средата на брадичката непосредствено под долната устна.
Стимулирането на жизнената точка помага за намаляването на стреса и тревогата. Чън Дзян отпушва меридианите, като по този начин увеличава притока на чиста енергия в организма. Има невероятен ефект при главоболие и при проблеми с горните дихателни пътища. Стимулирането на Чън Дзян прочиства лицето от насъбраните нечистотии, патогени и вируси.
Осмата витална точка е важна за сърцето, като помага за подобряване на кръвния поток и телесните течности. Натискът при стимулирането ѝ не трябва да е много силен.
Чън Дзян помага и при зъбобол, рани или афти в устната кухина, парализа на лицевия нерв, изкривяване на устата след претърпян инсулт или друга травма.
Понякога стимулирането на Чън Дзян може да е предхождано от стимулирането на седмата витална точка – Дзя Чъ.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker