Деца и родителиНовини

Правото на работещата майка да кърми е гарантирано от Кодекса на труда

Член 166 от Кодекса регламентира 2 часа платени дневно за кърмене

Възможно е!“ е акцентът на кампанията, чиято цел е да подкрепи кърмещите жени, които работят и да им припомни, че правото им да кърмят е гарантирано чрез Кодекса на труда.
Целта на кампанията е да подкрепи кърмещите жени, които работят и да им припомни, че правото им да кърмят е гарантирано чрез Кодекса на труда.

Световната седмица в подкрепа на кърменето стартира от началото на август. По традиция тя се отбелязва всяка първа августовска седмица на календарната година и винаги се провежда под различно мото. Тазгодишното е в подкрепа на работещата кърмачка и правото на всяко дете на майчино мляко. „Кърмене и работа? Възможно е!“ е акцентът на кампанията, чиято цел е да подкрепи кърмещите жени, които работят и да им припомни, че правото им да кърмят е гарантирано чрез Кодекса на труда. Чл. 166 на КТ предвижда отпуск и облекчения за работещите майки, които кърмят. Той дава възможност на кърмещата жена да ползва платен отпуск от два часа дневно до 8-те месеца на детето, а след тях на 1 час дневно. За близнаците часовете са 3 до навършване на 8 месеца и 2 часа през следващите.
Твърде малко от майките обаче са запознати с това свое право. Добра възможност за защита на кърменето е и създаването на стаи за кърмене във фирмите, където това е възможно, за да могат майките да продължат да кърмят своите деца.

Световната седмица в подкрепа на кърменето стартира от началото на август.
Световната седмица в подкрепа на кърменето стартира от началото на август.

Тазгодишната кампания е своеобразно продължение на темата на Световната седмица на кърменето от 1993 г., когато се акцентира върху важността работното място да се превърне в пространство, подходящо за майките и техните потребности. За тези, близо две десетилетия, е постигнато много в световен мащаб – приети са промени в Конвенция 183 за Защита на майчинството на Международната организация на труда, които гарантират повече права на майките, свързани с кърменето.
Въпреки положителните тенденции, има много причини, поради които една жена се връща на работа веднага след раждането на детето си. Някои жени започват работа поради икономическа принуда, други защото обичат работата си, трети, за да не загубят професионалната си квалификация. Независимо от мотивите, всички тези жени трябва да имат възможност да кърмят или да предоставят на децата си кърма.
България е сред страните, които могат да се похвалят с добри практики – жените имат право на обезщетение за майчинство до навършване на 2 години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата
Кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на бебето, а това може да намали и времето, прекарано от жената в болнични. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза. От значение е и обществената подкрепа за кърмещите жени, която би им позволила да изпълняват своите служебни задължения, без да престават да кърмят. Наличието на стаи за кърмене в обществените институции и работните места, например, би дало повече възможности на майката да изпълнява, както служебни, така и лични или семейни ангажименти,

Тази година Световната седмица за кърменето се отбелязва с поредица събития в различни градове на страната, организирани от Регионалните здравни инспекции, Алианса на българските акушерки, Ла Лече Лига България, Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и от други организации, работещи активно за защита на кърменето.

Автор: Валентина Караджова

Общо
Правото на работещата майка да кърми е гарантирано от Кодекса на труда
Заглавие
Правото на работещата майка да кърми е гарантирано от Кодекса на труда
Описание
Възможно е!“ е акцентът на кампанията, чиято цел е да подкрепи кърмещите жени, които работят и да им припомни, че правото им да кърмят е гарантирано чрез Кодекса на труда.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker