МедицинатаНовини

Рискът за пасивните пушачи почти същият като при активните

Д-р София Ангелова: Ако се откажеш от цигарите, си подаряваш щастие

Рискът за пасивните пушачи почти същият като при активните.
Рискът за пасивните пушачи почти същият като при активните.

Да помогнеш на пушачи да откажат цигарите, това е все едно да подариш щастие и то не само на тях, но и на техните близки, приятели и колеги. Това заяви д-р София Ангелова от белодробната болница „Света София” на медицински форум на фондация „Мост” в Албена. Повод за нейната лекция на тази тема е днешният Световен ден за борба с тютюнопушенето.
Д-р София Ангелова представи резултатите от изследване върху 972 пушачи, непушачи и пасивни пушачи, преминали през белодробната болница в столицата. От тях 150 души били пушачи. Те се включили в проучването, защото чули за безплатните прегледи. Оказало се, че 80 % лесно се задъхват, 68 % страдат от артериална хипертония, 41 % имат кашлица. След поредица от въпроси се устоновило също, че половината от тях са минали през белодробни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания. При четирима от тези 150 души бил установен карцином.
Д-р София Ангелова е категорична, че пушенето е в основата на хроничната белодробна болест.
Отдавна е известно, че цигарите вредят не само на пушачите, но и на тези, които не пушат, но за принудени да вдишват дима от цигарите на своите близки, приятели и колеги. При направеното изследване обаче било устоновено, че при тези две групи разликите в заболеваемостта е много малка. При изследване на кислорада в кръвта на 128 пациенти на болницата от двата вида резултатът показва минимална разлика на кислородното съдържание при пушачи и пасивни пушачи. Установява се още, че при нарастване на годините, през които те са вдишвали тютюневия дим, количеството на кислорода в кръвта им намалява. При непушачите, които живеят в чиста среда, напротив- заболеваемостта е значително по-ниска, а в кръвта им има по-високо съдържание на кислород.

Отдавна е известно, че цигарите вредят не само на пушачите, но и на тези, които не пушат, но за принудени да вдишват дима от цигарите на своите близки, приятели и колеги.
Отдавна е известно, че цигарите вредят не само на пушачите, но и на тези, които не пушат, но за принудени да вдишват дима от цигарите на своите близки, приятели и колеги.

Изследването проследява колко дни са нетрудоспобни пациентите от трите групи. Разликата между активен и пасивен пушач по този показател е само един ден, докато между активен пушач и непушач – цели 5 дни, а между пасивен пушач и непушач – 4 дни. Наблюдението на 326 пациенти, лекувани в белодробната болница по клинични пътеки, устоновява, че най-висок процент от тях са пушачите, следвани от пасивните пушачи. Най-висока е цената за лечението на пушачите, след това на пасивните и накрая на непушачите. При остри заболявания цената на годишното лечение на един пушач при средна заплата за 2011 г. излиза 32 468 лева. При пасивните пушачи тя е с 478 лева само по-малко, а разликата между стойността на лечението на активен пушач и на непушач възлиза на 6 277 лева, посочи д-р Ангелова.
Тя представи три метода за оказване от цигарите. Чрез използване на таблетки „Табекс” с отказване на цигарите, комбиниране на цигари и „Табекс”, както и иглотерапия. Наблюденията показали, че комбинирането на таблетки с цигари не е особено ефективно, защото организмът се насища с повече никотин, което води до световъртеж, сърцебиене и друг неприятни симптоми, заради които хората обикновено се отказват от „Табекс” и продължават да пушат. Тези, коит откажат цигарите и ги заместят с таблетките, постигат по-голям успех. От 209 души 73 души или 35 % след една година наистина вече трайно не пушели. Д-р Ангелова твърди, че и иглотерапията може да помогне на пушачите да спрат цигарите, защото тя не е само сугестия, а стимулира отделянето на допамин в организма, хормона на щастието. При иглотерапията трайно са отказали цигарите 42 души. В крайна сметка важно е, че от тези 209 души 105 вече не пушат. Те не тровят не само себе си, но и околните, подчертава специалистката.

Общо
Рискът за пасивните пушачи почти същият като при активните
Заглавие
Рискът за пасивните пушачи почти същият като при активните
Описание
Д-р София Ангелова: Ако се откажеш от цигарите, си подаряваш щастие
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker