Новини

Затлъстелите са повече от тези с тегло под нормата

България е на шесто място в света по затлъстяване сред децата

Кантар
Броят на затлъстелите хора по целия свят се е увеличил драстично през последните 40 години.

Броят на затлъстелите хора по целия свят се е увеличил драстично през последните 40 години, а сега е повече от броя на хората, които са с тегло под нормата, според ново проучване.
Изследването, публикувано в списание The Lancet, е разгледало глобални, регионални и национални индекси на телесна маса сред възрастни в периода от 1975 до 2014 г., и е установено, че 641 милиона са затлъстели хора през 2014 г., в сравнение с 105 милиона през 1975 г. През същия период от време, делът на мъжете със затлъстяване в света се е увеличил повече от три пъти, а делът на жените с наднормено тегло е повишен повече от два пъти. Броят на хората, които са с поднормено тегло е намалял леко.
Въз основа на тези резултати изследователите изчислили, че за девет години, една пета от всички възрастни в световен мащаб и 40% от възрастните американци ще бъдат с наднормено тегло. „През последните 40 години, ние сме се променили от един свят, в който поднормено е било завишено повече от два пъти от затлъстяването, до свят, в която все повече хора са с наднормено тегло, отколкото с поднормено тегло“, каза авторът на изследването Махид Езати от училището по обществено здраве в Imperial College London. Учените добавят, че поднормено тегло продължава да бъде проблем в бедните райони, особено в Южна Азия и Източна Африка.
„Сегашните мерки и политики не са били в състояние да спре покачването на ИТМ в повечето страни,“ авторите на изследването заключават. „За да се избегне епидемия от тежка форма на затлъстяване, следващата стъпка трябва да бъде прилагането на тези политики, както и систематично да се оценява въздействието им.“
Затлъстяването е водеща предотвратима причина за смърт в световен мащаб, с увеличаваща се разпространеност сред възрастни и деца и авторитетите в тази област смятат, че това е един от най-сериозните проблеми за общественото здраве в 21 век. Затлъстяването се заклеймява сред голяма част от модерното общество (особено в Западния свят), макар че по време на други исторически времена често се е приемало за символ на благосъстояние и плодородие, което все още е така в някои части от света.
България е на шесто място в света по затлъстяване сред децата. У нас 20 процента от малчуганите вече са затлъстели.

Общо
Затлъстелите са повече от тези с тегло под нормата
Заглавие
Затлъстелите са повече от тези с тегло под нормата
Описание
България е на шесто място в света по затлъстяване сред децата.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker