Новини

Томас Асман: Промяната на времето е сериозен товар за човешката имунна система

Тренировките на открито са особено полезни за човешката имунна система
Тренировките на открито са особено полезни за човешката имунна система

По-кратките светли часове и мрачното време през есента не само развалят настроението на хората, но и подлагат на изпитание защитните сили на организма.
„Промяната на времето е сериозен товар за човешката имунна система„, казва общопрактикуващият лекар Томас Асман.

Постоянното редуване на топли температури в отоплени помещения и ветровитото и студено време на открито е стресиращо за тялото и го прави по-податливо на настинки и грип. Човешкият организъм се нуждае от сила и енергия, за да поддържа доброто здраве и те могат да се набавят чрез упражнения, балансирано хранене и достатъчно сън. Тренировките на открито са особено полезни за имунната система, обясняват специалистите. „Упражненията и дългите разходки стимулират кръвообращението“, казва експертът по природосъобразен начин на живот Хейко Циснер от Берлин.
Томас Асман също съветва хората по-често да тренират на открито, въпреки дъжда и студа, за да подсилят имунните си системи.


„По този начин тялото се охлажда, приспособява се към стреса и се научава да се справя по-добре с него“, казва Асман.
Експертът обяснява, че повишеният приток на кръв разпределя антителата равномерно из тялото и поставя имунната система в състояние на тревога.
Достатъчният сън е също от съществено значение за доброто здраве, допълва той. Важно е през този сезон хората да проветряват добре помещенията у дома.
Отварянето на прозореца по три пъти на ден – сутрин, вечер и преди лягане – за по пет минути, е достатъчно, за да проникне свеж въздух в стаите.
През есента набавянето на витамини и минерали чрез храната също е от значение. „Трябва да се консумират плодове и зеленчуци по пет пъти на ден“, съветва Маргрет Морло от Германската асоциация по хранене и диететика. За да се избегне еднообразието, хората могат да хапват различни от традиционните ябълки и салата продукти. Менюто трябва да включва ябълков и портокалов сок, туршия, и готвени зеленчуци за обяд – къдраво зеле или броколи. Цинкът заедно с витамин С стимулира защитните сили на тялото, и е добре на трапезата да присъстват продукти като различни видове месо, яйца, мляко и сирене. Освен ябълки и круши, менюто трябва да включва гъби, картофи и ряпа.
Специалистите отбелязват, че приемането на витамини под формата на хранителни добавки не е най-доброто решение. Ефектите от тях са спорни, а свръхдозата може да навреди на здравето.
„Хората не трябва да мислят, че „многото помага много“, казва Асман. Цигарите и алкохолът също трябва да се избягват, защото натоварват имунната система и я правят по-податлива на патогени.
През есента е препоръчителен и приемът на много течности, които не съдържат калории – чешмяна и минерална вода или плодови чайове – между 1,5 и 2 литра на ден. Количеството трябва да се увеличи от хората, които постоянно стоят в помещения със затоплен и сух въздух. Течностите поддържат влагата на бронхите и отмиват бактериите, обясняват специалистите.

Източник: БТА

Общо
Томас Асман: Промяната на времето е сериозен товар за човешката имунна система
Заглавие
Томас Асман: Промяната на времето е сериозен товар за човешката имунна система
Описание
Тренировките на открито са особено полезни за човешката имунна система
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker