НовиниОт природата

Тигров комар жили вече и на Балканите

Чикунгуня – болки в ставите, обрив и хеморагичен синдром

За появата и последствията от пробождането от тигров комар разказа днес д-р А. Атанасов.
За появата и последствията от пробождането от тигров комар разказа днес д-р А. Атанасов.

Чикунгуня е остро заразно заболяване, което се характеризира с внезапно начало, силни болки в ставите, хеморагичен синдром, петнист обрив и доброкачествен изход. Това е арбовирусна инфекция при хората. За появата и последствията от пробождането от тигров комар разказа днес д-р А. Атанасов – представител на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе. По негови думи вече има данни, че подобно насекомо може да се срещне на Балканите, а според негова колежка от Бургас – там вече знаят много добре за него.
Жителите по нашето южно Черноморие са сериозно притеснени заради този вид комари, защото те са смъртоносни. Тези насекоми наистина са опасни и убиват. Специалистите твърдят, че едно ухапване е достатъчно, за да пренесе смъртоносна зараза от Нилска треска.
След като вече стана топло компетентните власти в Бургас са на щрек дали ще се появи опасният тигров комар. Необичайното за нашите ширини насекомо е било засечено за първи път край морето през лятото на 2011 г. Това се случва в Созопол. Преди две години се появиха данни, че са се появили и в Царево.
Тигровият комар – екзотичен азиатски вид, който разнася 22 вида непознати до този момент у нас зарази, вече се среща в България. Започва пръскане, тъй като температурите вече минават 20 градуса, съобщават епидемиолози.
До есента на миналата година нашата страна се смята за „зона“, свободна от този вид заплаха, въпреки че се срещаше в повечето държави около България. В Гърция, Румъния и Сърбия периодично има огнища на болни от западнонилски енцефалит и други екзотични трески с кръвоизливи, които се разнасят от новите комари.
Според лабораторията в Института по паразитология в Цюрих, която официално е потвърдила заключението на колегите си от Националния център по заразни и паразитни болести в София: екземплярите с тигрови ивици, които са били засечени в Созопол през есента, са от вида Aedes albopictus. Това означава, че те може да са се разпрострели на много места в страната. Специалисти биолози твърдят, че се придвижват дори с вятъра и за часове се оказват на 80-100 км от първоначалното си положение.
Вирусът попада в кръвта при ухапване от заразен комар с последващо увреждане на кожата, съдовата система, мускулите и вътрешни органи. Инкубационният период е между 3 и 12 дни. Началото е внезапно с втрисане и повишаване на температурата до 39-40 градуса, безсилие, болки по ставите и мускулите, особено в кръста. След 3-5 дневен период температурата се понижава, но след 1-2 дни отново се повишава. По кожата на тялото се появява едър петнист обрив и сърбеж. Тежките случаи протичат с кръвонасядания по кожата и видимите лигавици, понякога и с кухинни кръвотечения.
Ограничаването на популациите е най-ефективният начин да се контролира рискът от заразяването на хора с непознатите досега у нас болести като треските денга и чикунгуня, опасни енцефалити и др.

Тигров комар се среща вече и на Балканите
Чикунгуня – болки в ставите, обрив и хеморагичен синдром
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker