Новини

Да живееш 100 години!

Д-р Пламен Панайотов: Да внимаваме с езика, колкото повече говорим за нещо, то става по-голямо

100 - летници.
Местните жители на средиземноморския остров Сардиния не се поздравяват с „Добро утро” или „Добър ден”, техният поздрав по всяко време е „Да живееш 100 години ”.

Местните жители на средиземноморския остров Сардиния не се поздравяват с „Добро утро” или „Добър ден”, техният поздрав по всяко време е „Да живееш 100 години ”. Освен това мъжете на италианския остров имали желязно правило: никога да не говорят за пари и деца и всеки свой разговор да завършват с анекдот или някаква шега. Впрочем те били известни с пиперливото си чувство за хумор. Това разказа в Нощта на учените психиатърът д-р Пламен Панайотов, председател на русенското сдружение „Решение”, който изнесе лекция, посветена на значението на езика в психотерапията.
Според специалиста многократното ежедневно повторение на израза „ Да живееш сто години” се запечатва в подсъзнанието, постоянните шеги също действат като компютърна програма за дълголетие, т.е. става дума за т.нар. нервнолингвистично програмиране (НЛП).
НЛП е подход за общуване, личностно развитие и психотерапия, създаден през 70-те години на XX век. То се основава на връзката между неврологичните процеси, езика и поведенческите модели, които са изучени чрез преживяване („програмиране”) и могат да бъдат използвани за постигане на специфични цели.
Значението на езика в живота на човека наистина е голямо, не е случайно, че Евагелието на Йоана започва с израза „В началото бе Словото.”, коментира д-р Панайтов. Той обясни, че колкото повече говорим за едно нещо, толкова то става по-голямо, по-значимо. Един от подходите в психотерапията, конструктивизмът, се основава на разбирането, че чрез езика създаваме човешката реалност. Затова д-р Панайотов е категоричен, че трябва да внимаваме как използваме езика, каква реалност оформяме чрез него.
Неотдавна в едно проучване за столетниците на нашата планета казусът „Сардиния” бил обяснен най-вече със средиземноморската диета на местно население, с консумацията на козе мляко и сирене и активното движение на местните хора. Това е само едната страна на монетата, на много други места хората живеят и се хранят по същия начин, но резултатът не е същият като на Сардиния, при това никъде другаде мъжете на се по-дълголетни от жените, обрана внимание психиатърът. Очевидно тук езиковият модел оказва своето въздействие, коментира специалистът.
Така че нека си пожелаем „Да живеем сто години” и повече хумор в живота, пък каквото ще да става!

Общо
Да живееш 100 години!
Заглавие
Да живееш 100 години!
Описание
Д-р Пламен Панайотов: Да внимаваме с езика, колкото повече говорим за нещо, то става по-голямо.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker