Новини

Да се предпазим от грип в студеното време

Имунизациите срещу грип е хубаво да се извършват ежегодно през есента (октомври-ноември) преди началото на епидемичния сезон

Профилактиката и лечението на грип и грипоподобни заболявания става и с природни напълно безопасни средства.
Профилактиката и лечението на грип и грипоподобни заболявания става и с природни напълно безопасни средства.

Студеното време предизвиква все повече остри респираторни заболявания, които поразяват горните дихателни пътища. Силно заразни са и протичат за няколко дена, но за пълното възстановяване на болния понякога се необходими седмици дори месец. Точно затова Световната здравна организация (СЗО) е включила в групата на острите респираторни заболявания на горните дихателни пътища грипа. Причинителят е ортомиксовирус, но има много други грипоподобни състояния, които се резултат от среща на организма с много различни вируси. Хората често бъркат настинката и грипа. При грипен вирус обикновено симптомите са по-силно изразени и заболяването започва внезапно с висока температура. При настинката организмът се справя сравнително по-бързо.
Профилактиката и лечението на грип и грипоподобни заболявания става и с природни напълно безопасни средства. Ехинацеята се е прилагала от повече от четиристотин години, за лечение на инфекции, ухапвания от змии и рани. Тази билка укрепва имунната система и предпазва от много патогени, включително и грипния вирус. Научни изследвания показват, че в ехинацеята се съдържа ензим, който разрушава вирусната невраминидаза, благодарение на която вирусите преодоляват защитата на организма.
Плод от бъз – използва като тоник при настинки, грип и инфекции на синусите. Освен това плодът от бъз помага за намаляване на треската, пречистване на кръвта и изчистване на организма от патогенни микроорганизми.
Джинджифил– има затоплящо действие. Заради противовъзпалителното си действие, джинджифилът се прилага при настинки, грип, главоболие и болезнена менструация. Подсилва имунитета и повишава изпотяването, а по този начин улеснява отделянето на патогените от организма.
Андрографис – използва се в аюрведическата медицина за лечение на инфекции на горните дихателни пътища и синузити. Облекчава кашлицата, зачервеното гърло и намалява главоболието и температурата.
Еупаториум (див коноп) – намира приложение в лечението на грип. Мощна билка, която съдържа над двайсет полезни вещества, в това число калций, хром, магнезий, ниацин, селен, витамин А, витамин С и цинк. Според много билколечители, това е най-доброто билково средство срещу грип. При висока температура се препоръчва прием на отвара от билката, до пет чаши дневно.
Борбата с грипа е трудна поради високата възприемчивост на населението към грипа, бързината на разпространение вследствие на лесния механизъм на предаване на инфекцията и изменчивостта на грипния вирус.
Специфичната профилактика, чрез своевременна имунизация с противогрипни ваксини е най-ефикасната мярка за предпазване от тази тежка инфекция. Противогрипните ваксини се произвеждат ежегодно, по указание на СЗО и са съобразени с циркулиращите грипни щамове. Препоръчаният от СЗО състав на грипните ваксини за сезон 2015/2016 включва следните щамове: A/California/7/2009 (H1N1)pdm09, A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2) и B/Phuket/3073/2013.
Ваксинацията е важна, защото предотвратява усложненията и прекратява предаването на заразата на други хора. Когато се имунизираме, ние предпазваме не само себе си, но и семейството, приятелите и колегите си.
Препоръчва се имунизациите срещу грип да се извършват ежегодно през есента (октомври-ноември) преди началото на епидемичния сезон. След поставяне на ваксина са необходими около 20 дни, за да може организмът да си изработи специфичните защитни антитела срещу заболяването.
ИМУНИЗАЦИЯТА ПРОТИВ ГРИП СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА:
1. Всички лица, навършили 65 години.
2. Всички възрастни и деца над 6 месеца, страдащи от следните заболявания:
– хронични белодробни заболявания, вкл. астма
– хронични заболявания на сърдечно-съдовата система
– метаболитни заболявания, особено диабет
– вродена и придобита имуносупресия, вкл. медикаментозна
– носители на ХИВ и болни с клинично проявена ХИВ-инфекция
– хемоглобинопатии
– органна трансплантация
3. Лица, които са изложени на повишен риск от заразяване с грип:
– лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития)
– лица, при които има повишен риск от заразяване във връзка с професията им (персонал на лечебни, здравни и социални заведения, транспортни работници, служители в армията и полицията и др.)
4. Всички, които желаят да се предпазят от заболяване.

Общо
Да се предпазим от грип в студеното време
Заглавие
Да се предпазим от грип в студеното време
Описание
Имунизациите срещу грип е хубаво да се извършват ежегодно през есента (октомври-ноември) преди началото на епидемичния сезон.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker