Новини

Днес е Велика Задушница, на 8 ноември – Архангеловден!

Днес е Велика Задушница, утре Архангеловден!
Днес е Велика Задушница, утре Архангеловден!

На днешната Велика задушница почитаме душите на нашите близки, приключили земния си път.

Дни преди големия празник Архангеловден (8 ноември) отбелязваме Мъжка или Арахангеловска задушница. Във всички епархии на Българската православна църква се правят помени.
Велика задушница напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини. Панихида ще има и във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.
Палим свещ като символ на вярата и безсмъртието на душите. А когато прикадяваме с тамян – отправяме чиста молитва.
Самият Архангеловден е в чест на съборното единство на ангелските чинове. Архангел Михаил отвежда душите към нетленното. Тълкува се, че името Михаил означава буквално „Кой е като Господ?“.
Архангел Михаил e водач на ангелите и светец-покровител на войниците.

Архангел Михаил
Архангел Михаил е пратеник на Бог

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“.
Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“. Последната, като че ли е една от най-важните му мисии — Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от нас — християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Но трябва да внимаваме, този ангел не прощава всички наши грехове, той не е принуден да бди над нас вечно. Ако нещо не му хареса, той може да престане да ни закриля и тогава се вярва, че дори Бог не може да ни помогне. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил. Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична — коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Освен това, в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино. Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“.

На този ден черпят Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Серафим и производните им.

Общо
Днес е Велика Задушница, на 8 ноември - Архангеловден!
Заглавие
Днес е Велика Задушница, на 8 ноември - Архангеловден!
Описание
На днешната Велика задушница почитаме душите на нашите близки, приключили земния си път.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker