Новини

Днес отбелязваме Деня на спасението

В памет на загиналите лекари, сестри и други спасители на хора в 12 часа ще чуем сирените на линейките

Болници - Деня на Спасението
Днес УМБАЛ-Русе заедно с много други болници в страната ще отбележи Деня на спасението.

Днес УМБАЛ-Русе заедно с много други болници в страната ще отбележи Деня на спасението. От 2005 година насам по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар“, и на Национален алианс „Живот за България“ на 15 август отдаваме почит към паметта на загиналите лекари и медицински сестри, загинали в изпълнение на служебния си дълг.

Тази дата, на която християните отбелязват и Успение Богородично, е избрана за Ден на спасението, защото точно на този ден преди 53 години младият лекар д-р Стефан Черкезов храбро и самопожертвувателно извежда и спасява десетки пътници от катастрофирал и самозапалил се автобус, в който и той пътувал. 25-годишният доктор на село Стрелец е единствената жертва на този инцидент. Той умира на следващия ден от тежките си изгаряния.
Освен него още много лекари и медицински сестри са загинали трагично във военно и мирно време, спасявайки живота на пациенти. Александровска болница например отдава почит на шестима свои лекари, които по време на бомбардировката над София на 10 януари 1944 година, въпреки обявената тревога, не напускат болницата и намират смъртта си, докато се грижат за пациентите си. В парка на лечебното заведение са гробовете и на още двама лекари, загинали при изпълнение на служебния си дълг.
Паметта на всички загинали медици в името на живота на другите персоналът на УМБАЛ- Русе ще почете с опело в храма на болницата „Св. Василий Велики”. Службата ще започне в 11.30 часа. По традиция в 12.00 часа с едноминутно мълчание и вой на сирени на линейки ще бъде почетена паметта на починалите медицински работници. Това ще се случи в цялата страна.
Тъй като при спасяване на хора са загивали също полицаи, огнеборци, минни и планински спасители, обикновени граждани, то на Националния ден на спасението изразяваме благодарност към тях. Сред имената на хората, загинали при опити да спасят други хора, е това на 18-годишния Юлиян Манзаров. Той загина на 4 април 2004 година, след като спаси свои съученици, след като автобусът, с които те пътуваха, се преобърна в река Лим. Посмъртно Юлиян Манзаров стана патрон на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“. През 2012 година в морето край Синеморец се удавиха 50-годишният Петър Тодоров и 49-годишният Христо Стефанов, след като се притекоха на помощ на две давещи се деца.
Списъкът със сигурност може да се продължи, но това не е необходимо, защото със сигурност спасителите остават „да живеят“ в сърцата на спасените и на техните близки. Денят на спасението обаче е повод да се обърнем като общество към доброто у себе си и у хората, защото само така можем да го спасим – ако се преклоним пред хората, за които професионалния и хуманитарния дълг стои преди всичко.

Общо
Днес отбелязваме Деня на спасението
Заглавие
Днес отбелязваме Деня на спасението
Описание
В памет на загиналите лекари, сестри и други спасители на хора в 12 часа ще чуем сирените на линейките.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker