Начало - Новини - Днес отбелязваме Световния ден на веганството

Днес отбелязваме Световния ден на веганството

Днес отбелязваме Световния ден на веганството

Днес отбелязваме Световния ден на веганството

Днес е световният ден на веганството. Автор на думата веган е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата. Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган общество/дружество (Vegan Society) на 1 ноември 1944 г. в Лондон, учредител на което е самият Доналд Уотсън. Основателят на движението става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст. Умира през 2005 г.
През 1950 Веган обществото дефинира целите на организацията, както и значението на думата веганизъм: „Цел на Обществото трябва да бъде краят на експлоатацията на животни от човек“; и „Думата веганизъм трябва да означава доктрина, според която човек да живее без да експлоатира животни.“
Веганството, наред с вегетарианството, става популярен начин на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните десетилетия на 20 век се открити вегански заведения, ресторанти, пекарни и др., а в Интернет – онлайн магазини, специализирани за вегански храни.

Днес отбелязваме Световния ден на веганството
Днес е световният ден на веганството.

Коментари

Преминете на горе