Новини

Днес празнуваме Йордановден

5155 са именниците в община Русе

Двадесет и шест годишният Светлозар Савов от град Златарица за пета поредна година ще се радва на добро здраве.
Двадесет и шест годишният Светлозар Савов от град Златарица за пета поредна година ще се радва на добро здраве, защото извади кръста на Йордановден

В Русе на Йордановден празнуват общо 5155 именици. Кръстени Йордан са 1608 души, а Йорданка – 943 жени. Йордана и Данка пък носят 285 жени. На Богоявление повод да почерпят имат още Богомил, чието име носят 177 мъже, Божидаровците са 293-ма, Борислав се наричат 683 русенци, а Боян – 357.

В надпреварата за изваждане на богоявленския кръст от Дунава се хвърлиха тринадесет смелчаци. Двадесет и шест годишният Светлозар Савов от град Златарица за пети път вади кръста от ледените води на Дунав и ще се радва на добро здраве. Атлетичният мъж е ММА-боец и гадже на певицата Десислава. По традиция кметът на община Русе Пламен Стоилов връчи на победителя парична награда и хавлия.
Според християнската религия на този ден Исус Христос ебил покръстен в река Йордан и това е един от най-тържествените църковни празници. Този ден е смятан още и за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.
Традицията повелява още рано сутринта преди изгрев слънце девойките и жените да отидат да налеят прясна „кръстена“ вода. На течаща вода се измиват домашната икона и палешника на ралото. Те също така измиват и лицата си за здраве. В Средните Родопи на Йордановден се изпълнява обичаят „хаскане“. Той се заключава в обредното изкъпване на всички сгодени моми, на младите булки и младоженците, които за първи път посрещат Водици с нов социален статус. Къпането се извършва от мъже-„хаскари“ или „къпинчари“. Те подхвърлят три пъти нагоре младоженеца, отвеждат го на реката или на чешмата да го намокрят. Онзи, който не желае да бъде окъпан, трябва да се откупи с пари и почерпка.
В Македония Богоявление и следващият ден – Ивановден, се наричат „Мъжки“ и „Женски водици“ (Прилепско) и се свързват с обичая „Водичарки“. Водичарките са моми в предбрачна възраст, които обикалят на групички по домовете и изпълняват специални „водичарски“ песни. По своето съдържание тези песни напомнят на коледарските и на лазарските и са предназначени за всеки отделен член на семейството. С тях момите пожелават здраве, дълголетие и благополучие на домочадието. В района на град Битоля вечерта на Богоявление се извършва обредното припяване на китки и пръстени, в което участват девойките за женене. За целта те украсяват един гюм с зеленина и отгоре му поставят було. Обичаят е известен с названието „тайани“.

Общо
Днес празнуваме Йордановден
Заглавие
Днес празнуваме Йордановден
Описание
В Средните Родопи на Йордановден се изпълнява обичаят "хаскане".
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker