МедицинатаНовини

Трансплантация спаси момче от фъстъчена алергия

Лекарите изненадани от двойния ефект при лечението на левкемията на 10-годишното американче

Хранителните алергии са все по-голям проблем за общественото здраве в САЩ, около 5 на сто от засегнатите са деца в училищна възраст, сочат данните на Националния институт по здравеопазване.
Хранителните алергии са все по-голям проблем за общественото здраве в САЩ, около 5 на сто от засегнатите са деца в училищна възраст, сочат данните на Националния институт по здравеопазване.

Едно 10-годишно момче е получило своята голяма изненада, докато се лекувало от левкемия. Същата процедура, с която са го третирали, за да се справят с рака, може да е помогнала да бъде неутрализирана тежката му алергия от фъстъци.
Момчето се е преборило с коварната болест, и със силната си алергия към ядките, след като са му трансплантирали костен мозък за лечение на неговата остра лимфобластна левкемия, заявяват лекарите, които са представили неговия случай този петък по време на годишната среща на Американския колеж по алергии, астма и имунология в Балтимор. Това две в едно лекарство не е безпрецедентно събитие, но е рядкост и предоставя нови прозрения за природата на алергиите и начина на функциониране на имунната система.
Хранителните алергии са все по-голям проблем за общественото здраве в САЩ, около 5 на сто от засегнатите са деца в училищна възраст, сочат данните на Националния институт по здравеопазване. Тъй като алергията към фъстъци е особено висока, много американски училища имат политика тези ядки да бъдат изключени от менюто на учениците.
За разлика от алергиите към храни като соя и мляко, които някои деца надрастват, алергията към фъстъци понякога трае цял живот.
Асоциации между процедурите по трансплантация и алергиите не са рядкост. Няколко изследвания сочат, че хора претърпели чернодробни, бъбречни и костно-мозъчни трансплантации са развили алергии към фъстъци и други храни. Но този нов случай показва точно обратното. „Нашите изследвания показаха рядък случай, при който трансплантацията изглежда е излекувала пациента“, казва авторът на изследването д-р Йонг Луо, алерголог, свързан с Новартис Фармацеутикалс.

За разлика от алергиите към храни като соя и мляко, които някои деца надрастват, алергията към фъстъци понякога трае цял живот.
За разлика от алергиите към храни като соя и мляко, които някои деца надрастват, алергията към фъстъци понякога трае цял живот.

Все пак такива случаи са изключително редки. През 2005 г. учени в Обединеното кралство съобщават за подобен случай. На 12-годишно момче е трансплантиран костен мозък, след което фъстъчената му алергия изчезва. През 1999 г. учени в Европа са излекували 5-годишно момче с алергия към латекса след трансплантационна хирургия за коригиране на заболяване на костния мозък.
Когато се присажда костен мозък, има редица рискове – инфекцията е голям проблем, а някои хора трябва да се борят с анемия, кървене и диария. Предвид тези рискове, както и поради цената на процедурата, лекарите не препоръчват трансплантация за лечение на алергии. Но учените смятат, че редките случаи на излекувани от алергии след трансплантации на костен мозък могат да разкрият как тежките алергии възникват при децата, както и да се намерят по-добри терапевтични възможности. „Този случай показва, че … генетичната модификация по време на ранните етапи при развитие на имунната клетка в костния мозък може да играе голяма роля в причиняването на алергия“, казва д-р Стивън Вайс, алерголог в Сайосет, Ню Йорк, и съавтор на изследването. Хранителните алергии са причинени от прекомерен имунен отговор към протеини, наречени антигени. Имунните клетки, отговорни за тази реакция, произхождат от стволови клетки, намиращи се в костния мозък.
Когато се извършва трансплантация на пациента, нездравословните клетки от костния му мозък се премахват, като се заменят с клетки от здрав донор. Ако Т-клетките, които произвеждат свръхчувствителни имунни реакции също бъдат заменени, то тогава е възможно алергията да бъде излекувана.
Децата с фъстъчена алергия трябва винаги да носят предписаният им епинефрин, а правилното тестване трябва да се извършва от съответния сертифицирани алерголог, за да се определи дали детето е чувствителено към всякакви други специфични алергени, съветват от АКААИ.
Реакциите на хранителните алергени могат да варират значително, като се започне от лек обрив и изтръпване на устните до животозастрашаваща системна анафилаксия, тежка алергична реакция, която може да доведе до затруднено дишане, загуба на съзнание и шок. Стриктното избягване на хранителните алергени най-силно се препоръчва на засегнатите лица.

Превод  Адриана Йорданова от NBC News.com

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker