Начало - Медицината - Трансплантират бял дроб на наш пациент във Виена

Трансплантират бял дроб на наш пациент във Виена

Лекари и пациенти настояват за разкриването на експертни центрове и национална скринингова програма

Очаква се сътрудничеството между български и австрийски специалисти в тази област да се развива на основата на специална програма

Очаква се сътрудничеството между български и австрийски специалисти в тази област да се развива на основата на специална програма

Трансплантират бял дроб на български пациент с пулмонална хипертония във Виена, съобщи zdrave.net. Мъжът е включен в листата на чакащите за белодробна трансплантация у нас и ще бъде  трансплантиран в Университетската клиника в австрийската столица, след като е преминал през всички процедури на одобрение в нашата страна.

Очаква се сътрудничеството между български и австрийски специалисти в тази област да се развива на основата на специална програма, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова. Тя допълни, че виенската клиника ще приеме и други български пациенти, а така също и наши лекари за обучение. Д-р Симеонова посочи, че идеята да се върви в тази посока е на проф. Генчо Начев, а екипът от български медици ще включва освен реаниматори,  и кардиолози, пулмолози и други специалисти, които осъществяват цялостното лечение и наблюдение на пациентите от момента на подготовката за трансплантация до назначаваното на поддържащото лечение след интервенцията и проследяването му.

У нас достъп до медикаментозно лечение, при това силно ограничен, имат единствено пациентите с първична идиопатична пулмонална хипертония, това обаче не се отнася за болните с другите форми на болестта, алармираха лекари и пациенти на пресконференция. Затова тази група болни са принудени сами да заплащат лечението си, чиято стойност варира от 1000 до 10 000 лв. месечно и дори повече. От 12 медикамента, разрешени в ЕС, у нас се доставят само 4, интравенозната терапия не може да се прилага, защото не се внасят такива медикаменти, бе съобщено още на брифинга.

болните с първична идиопатична пулмонална хипертония у нас са около 70

Болните с първична идиопатична пулмонална хипертония у нас са около 70

Да бъдат създадени експертни центрове с многопрофилни екипи, каквато е добрата практика в другите страни, да бъде въведена национална програма за скрининг и поставяне на диагноза с уточнена подгрупа на заболяването, да бъде изградена система за психологическа подкрепа с 24-часов режим на работа и непрекъснат достъп – тези предложения огласи пред медиите председателката на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония  Наталия Маева. „Бихме искали да се включим заедно с кардиолозите при издаването на протоколите на тези болни, които са по принцип техен контингент, но пък ние, пулмолозите провеждаме лечението им и също познаваме проблемите им”, коментира темата от тази гледна точка проф. Даниела Петрова от УМБАЛ „Александровска”. Тя се спря на още два често пренебрегвани  въпроса – липсата на достъп до кислородотерапия и на обучен персонал – медицински сестри, за провеждането й.  „Сега болните са изправени пред алтернативата или сами да купуват кислородни концентратори, които струват между 2000 и 3000 лв., или да си вземат апарати под наем, който е около 200 лв. на месец. Няма обаче медицински специалист, който да им бъде в помощ и да им дава препоръки за това лечение”, добави още пулмологът.

По данни на пациентски организации сега болните с първична идиопатична пулмонална хипертония у нас са около 70, предимно в активна възраст – между 20 и 40 години. Много повече са болните с другите форми на болестта, за тях обаче не се води точна статистика. Болестта може да се развие вторично при болни с различни системни съединителнотъканни заболявания – лупус, склеродермия, ревматоиден артрит, тежки хронични белодробни заболявания, обструктивна сънна апнея и др. У нас няма регистър на пациентите с пулмонална хипертония, малко са и специализираните центрове за диагностика, лечение и проследяване – 3 в София, един от които неработещ, и 1 във Варна.

 

Коментари

Преминете на горе