Новини

Трансплантираха палец от крак на ръката на 50г. мъж

След време пациентът ще може да го движи и да има сетивност

Доц.д-р Маргарита Кътева по време на операцията.
Хирурзите от болница „Софиямед“ извършиха успешна трансплантация на палец, който е трансфериран от крака на ръката на 50 годишен мъж от гр.Павликени.

За първи път в България, хирурзите от болница „Софиямед“ извършиха успешна трансплантация на палец, който е трансфериран от крака на ръката на 50 годишен мъж от гр.Павликени. Сложната микрохирургична операция е изпълнена от доц.д-р Маргарита Кътева, която завежда Клиниката по ортопедия, травматология, хирургия на ръка и реконструктивна хирургия и екипът й в болница „Софиямед“.
Мъжът постъпва в болницата за консултация с известния ортопед, тъй като изгубва ръката си при трудова злополука преди 1 година. Специалистът се съгласява да извърши операцията по изграждане на липсващ палец на ръката, въпреки, че до този момент подобна операция не е извършвал друг лекар в страната. „Когато приех Георги за операция, знаех че тя ще е предизвикателство за мен и екипа ми, тъй като подобна микрохирургична интервенция се прави за първи път у нас. През 1992г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на премахнат палец на ръката, тъй като за такава операция има специфични показания“, коментира доц. Кътева.
Два екипа прекарват в операционната зала над 10 часа. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палеца служи за опора на тялото и правилната походка. „Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен“, уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница „Софиямед“.
Това е третата уникална операция в рамките на 10 дена, за която съобщават медиите. Припомняме, че екипът на д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова от АГ болница „Надежда“ в края на декември 2015-а те спасяват живота на неродено бебе, като поставят дренаж в белия му дроб докато още е в корема на майка си. Министър-председателя разпореди специалистите да бъдат наградени.
Други две вътреутробни операции още през февруари миналата година пък извършват от АГ болница „Щерев“. Техни екипи оперират бебе в 28-ата и в последствие в 34-та гестационна седмица заради вродена диафрагмална херния. Интервенцията е успешна и детето се ражда без опасност за живота.

Общо
Трансплантираха палец от крак на ръката на 50г. мъж
Заглавие
Трансплантираха палец от крак на ръката на 50г. мъж
Описание
След време пациентът ще може да го движи и да има сетивност.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker