Новини

Трансплантираха палец от крак на ръката на 50г. мъж

След време пациентът ще може да го движи и да има сетивност

Доц.д-р Маргарита Кътева по време на операцията.
Хирурзите от болница „Софиямед“ извършиха успешна трансплантация на палец, който е трансфериран от крака на ръката на 50 годишен мъж от гр.Павликени.

За първи път в България, хирурзите от болница „Софиямед“ извършиха успешна трансплантация на палец, който е трансфериран от крака на ръката на 50 годишен мъж от гр.Павликени. Сложната микрохирургична операция е изпълнена от доц.д-р Маргарита Кътева, която завежда Клиниката по ортопедия, травматология, хирургия на ръка и реконструктивна хирургия и екипът й в болница „Софиямед“.
Мъжът постъпва в болницата за консултация с известния ортопед, тъй като изгубва ръката си при трудова злополука преди 1 година. Специалистът се съгласява да извърши операцията по изграждане на липсващ палец на ръката, въпреки, че до този момент подобна операция не е извършвал друг лекар в страната. „Когато приех Георги за операция, знаех че тя ще е предизвикателство за мен и екипа ми, тъй като подобна микрохирургична интервенция се прави за първи път у нас. През 1992г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на премахнат палец на ръката, тъй като за такава операция има специфични показания“, коментира доц. Кътева.
Два екипа прекарват в операционната зала над 10 часа. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палеца служи за опора на тялото и правилната походка. „Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен“, уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница „Софиямед“.
Това е третата уникална операция в рамките на 10 дена, за която съобщават медиите. Припомняме, че екипът на д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова от АГ болница „Надежда“ в края на декември 2015-а те спасяват живота на неродено бебе, като поставят дренаж в белия му дроб докато още е в корема на майка си. Министър-председателя разпореди специалистите да бъдат наградени.
Други две вътреутробни операции още през февруари миналата година пък извършват от АГ болница „Щерев“. Техни екипи оперират бебе в 28-ата и в последствие в 34-та гестационна седмица заради вродена диафрагмална херния. Интервенцията е успешна и детето се ражда без опасност за живота.

Трансплантираха палец от крак на ръката на 50г. мъж
След време пациентът ще може да го движи и да има сетивност.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker