Новини

Истинската канела изместена от двойник-менте

Евтината касия съдържа 1000 пъти повече токсичен кумарин

И канелата си има двойник-менте.
И канелата си има двойник-менте.

Канелата не е само ароматна подправка, но и мощно лечебно средство. Тя има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, а напоследък диетолозите горещо я препоръчват за отстлабване. Само че като много други продукти и канелата си има двойник-менте.
Така че сега ще ви запознаем с приликите и разликите между двата вида.
Единият вид се нарича Cinnamomum cassia, а другият – Cinnamomum Zeylanicum или Cinnamomum verum. Вторият вид е истинската канела, тя се отглежда на остров Цейлон, днес Шри Ланка. За първи път в Европа канелата била популяризирана от египтяните, но в Европа тя се наложила по-късно, когато мореплаватели и търговци издирили нейната родина. В онези далечни години канелата била скъпа стока, защото търсенето било голямо, а предлагането – ограничено. В началото на 20 век обаче Америка започнала да внася касия вместо канела. Заместителят е по-евтин, защото вирее на повече места. Износители на касия са Китай, Виетнам, Индонезия.
Защо има значение дали употребяваме касия или канела?
Разликата е във вкуса, външния вид и в лечебните свойства на двете растения. Но най-съществената причина, поради която трябва да изберем канелата, е съдържанието на куркумин.
Куркуминът токсично вещество, опасно за черния дроб и бъбреците.
Съдържа се и в двата вида на екзотичата подправка, но в касията е 1000 пъти повече! В една чаена лъжичка касия има от 5,08-12,01 мг кумарин, а допустимата доза за човек с тегло 60 кг. е 6 мг. При високи дози кумаринът може да предизвика главоболие, да увреди сериозно черния дроб. При опитни мишки дори се наблюдавал рак.
Затова ЕС през 2008 година в директивата за ароматизантите включва и канелата, като я ограничава в сладкишите.
Според реграмента за сезонни храни допустимото количество кумарин е 50мг/ кг, а ако печивото е за всекидневна употреба кумаринът трябва да бъде ограничен до 15 мг/кг.
Миналата година около Коледа у нас гръмна новината, че ЕС се кани да ограничи употребата на канела, при положение че еврорегламентът вече е факт. Оказва се обаче, че големият шум идва от това дали традиционните датски коледни рулца са традиционни сезонни или за всекидневна употреба.
Канела или касия – прилики и отлики.
И двете растения имат антисептични и антибактериални свойства. Действат срещу гъбички, като спират растежа на дрождите. Заради това са ефективни при лечение на алергии. Тъй като намаляват стреса, тялото произвежда по-малко кортизол, а от там се регулира надолу и нивото на кръвната захар. При канелата обаче полезните свойства са по-силни.
Друг нейн плюс е по-малкото количество кумарин. Заради неговата токсичност, всеки, които реши да използва канела за лечебни цели или отслабване, би трябвало внимателно да следи какви количества употребява и задължително да се консултира с лекар. Трбява да се знае, че канелата е несъвместима с лекарства за разреждане на кръвта.
Как да познаем истинската канела от нейния заместител?
Цейлонската канела е по-сладка и деликатна, а касията е по-пикантна, със силен пиперлив вкус. Когато помиришете двата вида, те имат и разлика в миризмата. Пръчките на истинската канелата изглеждат груби, но всъщност са меки и можете ги да дъвчете спокойно. На цвят те са по-светли, докато корите от касията имат червено-кафяв цвят. Пръчките на касията са навити навътре от двете страни, докато на канелата се свиват само от едната страна и се навиват нагоре. За да се уверите, че купувате истинска канела, вижте етикета, разгледайте я много добре и купувайте от надежден източник.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker